Op aanwijzing van verkeersregelaar door rood: 259 euro boete

Duinkerken rijdt door rood
Duinkerken rijdt door rood op aanwijzingen van verkeersregelaars © CJIB/Facebook Henry Duinkerken
Dat je niet door rood mag rijden, weet elke automobilist. Maar soms móet het wel. Bijvoorbeeld omdat een verkeersregelaar je dat opdraagt. Het overkwam Henry Duinkerken uit Hoogeveen op de Friesestraatweg in de stad Groningen. Als dank voor zijn medewerking kreeg hij een bekeuring van 259 euro.
Duinkerken is al jaren vrachtrijder en hij weet daardoor als geen ander dat je je als vrachtwagenchauffeur maar beter aan de verkeersregels kunt houden. Duinkerken was dan ook stomverbaasd toen hij van de baas een bekeuring op zijn bord kreeg: 259 euro voor het rijden door rood. "Ik kon me niet voorstellen dat die bon echt voor mij moest zijn. Ik hou mij altijd keurig aan de regels", blikt hij terug bij RTV Noord.
Omdat Duinkerken het maar een vreemd verhaal vindt, vraagt hij de foto op bij het CJIB, het Centraal Justitieel Incassobureau. Tot zijn stomme verbazing ziet hij zichzelf vol door rood rijden. Maar op de foto ziet hij ook nog iets anders: er staan twee verkeersregelaars op de kruising, die niet alleen Duinkerken, maar alle bestuurders opdragen door rood te rijden. "Ik kon me al niet voorstellen dat ik dat zonder reden gedaan zou hebben."
Waarom zetten ze die apparaten niet gewoon uit als zo'n verkeersregelaar het overneemt?
Henry Duinkerken - Chauffeur
Voor Duinkerken is de zaak zo klaar als een klontje: de verkeersregelaars hebben de bestuurders opgedragen om door rood te rijden, maar dat wist de flitspaal natuurlijk niet. Die heeft keurig zijn werk gedaan. "Ik heb de politie gebeld en het leek me dat dit vrij eenvoudig opgelost zou worden. Nou, nee dus..."
Duinkerken krijgt te horen dat, als hij vindt dat de bekeuring onterecht is, hij maar formeel bezwaar moet maken. "Dit is toch de wereld op zijn kop! Waarom zetten ze die apparaten niet gewoon uit als zo'n verkeersregelaar het overneemt?"
Bezwaarmaken gaat Duinkerken zeker: "Dat kan ik niet zelf doen, maar moet de baas doen. De vrachtwagen staat immers niet op mijn naam."

'Controleer je foto, want het kan je flink geld schelen'

Duinkerken roept iedereen die een bon heeft gekregen voor door rood rijden op de Friesestraatweg op de foto op te vragen: "Ik reed op 10 oktober door rood. Op mijn foto alleen al tel ik zo'n tien auto's. Als die allemaal gewoon netjes betalen, reken maar uit. Controleer dus je foto, want het kan je flink geld schelen!"
Het bericht dat Duinkerken op Facebook plaatste is inmiddels honderden keren gedeeld. Volgens Duinkerken was er zelfs een vrouw die haar eigen auto herkende op zijn flitsfoto. "Dat bedoel ik maar, lang niet iedereen controleert zo'n foto. Zonde van het geld..."

'Niet onze palen'

De politie laat in een reactie op Duinkerkens verhaal aan RTV Noord weten niet verantwoordelijk te zijn voor de betreffende flitspalen en verwijst naar het CJIB en het Openbaar Ministerie (OM). Het CJIB zegt donderdag door een storing geen inzicht te hebben in de systemen en dus ook niet op de situatie te kunnen reageren. Het OM geeft aan de zaak te onderzoeken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.