Protesterende Pieten delen pepernoten uit aan de raadsleden in Emmen

De actievoerders voor de deur van het gemeentehuis
De actievoerders voor de deur van het gemeentehuis © RTV Drenthe / Benthe Bronkhorst
Acht zwartgeschminkte pieten deelden vanmiddag pepernoten uit aan de gemeenteraadsleden van Emmen die onderweg waren naar een vergadering. De mannen en vrouwen zijn allemaal voorstander van Zwarte Piet. "Wij vinden dat Piet prima bij het sinterklaasfeest past en dat proberen we hier rustig duidelijk te maken."
Strooien mochten ze niet, dus werden de pepernoten netjes gegeven aan de voorbijgangers die daar wel trek in hadden. De actievoerders hebben van tevoren duidelijke afspraken gemaakt met de gemeente over de actie. "We hebben aangegeven met hoeveel we komen en wat we van plan zijn", laat een van de actievoerders weten aan ZO!34. De gemeente wilde liever geen strooipieten bij de ingang hebben, in verband met de troep.

Dialoog aangaan

"Dat vinden we prima. We willen op een vriendelijke manier duidelijk maken dat Zwarte Piet prima bij de intocht past", aldus de actievoerder. De gemeente heeft aangegeven dat het aandeel Zwarte Pieten tijdens de intocht steeds meer af gaat nemen. "Daar zijn wij het niet mee eens", zegt een van de actievoerders. "Als je dan toch alle kleuren toe gaat laten, houd dan ook vast aan de traditionele piet."
Dat die eis waarschijnlijk niet ingewilligd wordt, beseffen de pieten buiten ook. "Maar we willen laten zien dat je het gesprek tot het einde vriendelijk kan blijven voeren." Om die reden staan ze vandaag pepernoten uit te delen bij de ingang van het gemeentehuis. "We geven de raadsleden die willen pepernoten en gaan met ze in gesprek", legt een van de pieten uit. "Als ze dat niet willen is dat ook prima."

Beveiliging

Naar aanleiding van de demonstratie afgelopen maandag was de raadszaal afgesloten voor publiek. Meerdere beveiligers en boa's hielden de actie dan ook in de gaten. De Zwarte Pieten namen nog even plaats in het bruggebouw, om nog naar een deel van de vergadering te kijken. "We hoeven ook niet naar boven, we willen gewoon laten zien dat we er zijn", zegt een van hen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.