1200 dansers op WK stijldansen: 'Iedereen wil winnen in Assen'

Het WK ballroom in Assen
Het WK ballroom in Assen © RTV Drenthe / Bastian van de Belt
"Yes, this competition is very famous in England and Wales. Definitely!", zegt danseres Isabel Milton. Engels is dit weekend de voertaal in de Bonte Wever in Assen. Daar wordt het WK Ballroom en Latin dance gehouden. De opkomst is groot.
"Ik denk dat we 600 paren hebben dus 1.200 mensen die aan verschillende wedstrijden meedoen", zegt organisator Mas Bijster. "Vanaf onder de zes jaar tot boven de zestig: alle leeftijden zijn hier dit weekend. En ze komen vanuit alle landen ter wereld. Van Amerika tot Zuid-Afrika en van Israël tot zelfs iemand uit Australië."

Opgezweept

Waarom weten al deze dansers Assen te vinden? "Men vindt dat we een heel goede wedstrijd hebben", weet Bijster. "Als jury hebben we oud-wereldkampioenen, er ligt een mooie vloer en de zaal is mooi. Meestal worden dit soort wedstrijden in een sporthal gehouden, dan is De Bonte Wever veel mooier."
"Bovendien hebben wij heel goed publiek in Nederland", vervolgt de organisator. "De mensen zijn enthousiast en klappen veel. Dansers zeggen wel eens dat ze het moeilijk vinden om in de finale nog energie te hebben, omdat ze zo opgezweept worden in de rondes daarvoor. Dat is wel een mooi iets denk ik."
Mas Bijster, organisatie WK ballroom
Mas Bijster, organisatie WK ballroom © RTV Drenthe / Bastian van de Belt

Swansea

In haar thuisstad Swansea in Wales trainde danseres Milton keihard in aanloop naar het WK. "Dit is mijn eerste internationale toernooi", vertelt ze. "Ik heb voor Assen gekozen vanwege de goede reputatie die de wedstrijd heeft. Iedere danser wil naar Assen komen, iedereen wil winnen in Assen. Dit is echt iets om na te streven!"
"Ja, het niveau is heel hoog", vindt organisator Bijster. "Ik sprak laatst een Amerikaan. Zijn dochter werd eerste in Amerika, hier haalde ze de halve finale niet eens."

Schiphol

Bijster is trots dat het WK weer gehouden wordt. "Maar na het weekend ben ik pas echt blij als alles is goed gedaan", zegt hij met een bescheiden glimlach. Er liggen nog genoeg bedreigingen op de loer voor het WK. "Het jurysysteem kan uitvallen, met juryleden kan iets misgaan of de vloer kan verkeerd liggen."
Ook de actuele situatie met de bagageafhandeling op Schiphol houdt hij nauwlettend in de gaten. "Het kan gebeuren dat mensen hun bagage verliezen, daar zijn we scherp op."
1200 dansers in Drenthe voor WK stijldansen: "Iedereen wil winnen in Assen"

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.