180 miljoen euro nodig om ons drinkwater goed en schoon te houden

Het Drents drinkwater staat flink onder druk. Jarenlange vervuiling door de landbouw en de industrie bereiken onze drinkwaterbronnen. Waterwin- en pompstations zijn aan het einde van hun leven. En 800 kilometer waterleiding moet worden vernieuwd.
De WMD moet de komende tien jaar 180 miljoen euro investeren om ons drinkwater goed, schoon en veilig te houden.

Vervuiling

Na een eeuw intensivering van de landbouw met jarenlang gebruik van bestrijdingsmiddelen en (kunst)mest, bereiken gifstoffen en nitraatresten nu de diepere waterhoudende lagen in de Drentse bodem. In of vlakbij de bronnen van de WMD.
Datzelfde geldt voor oude industriële locaties zoals bijvoorbeeld in Hoogeveen. Daar hebben bedrijven de vorige eeuw zoveel giftige stoffen in de bodem laten verdwijnen dat een flink deel van het water in de diepe ondergrond nu vervuild is. Vlakbij waar de WMD ons drinkwater wint. Vervuiling of dreigende vervuiling van ons diepe grondwater komt inmiddels in heel Drenthe voor.
Het verhaal gaat verder onder de video
In heel Drenthe dreigt vervuiling van ons drinkwater
De huidige waterzuiveringen van de WMD zijn niet geschikt om al deze vervuilende stoffen eruit te halen. Dus moeten er nieuwe geavanceerde zuiveringsinstallaties komen. Eén van die zuiveringstechnieken is met actief kool, dat gemaakt wordt in de Norit-fabriek in Klazienaveen. Maar die techniek kost miljoenen. De kosten om van grondwater drinkwater te maken zullen gaan stijgen.
Het verhaal gaat verder onder de video
De vervuiling kan eruit maar de techniek kost miljoenen

Veroudering

Veel van de waterwin,- en pompstations van de WMD zijn verouderd en moeten worden vervangen. In ieder geval in Beilen, Gasselte, Sleen en Emmen. De vervanging is ook nodig omdat onze eisen aan het drinkwater anders zijn geworden. Ook dit is een miljoenenklus.
Het verhaal gaat verder onder de video
Waterwin-installaties en pompstations zijn verouderd

Vervanging

En dan is er nog 800 kilometer waterleiding in de Drentse bodem die vervangen moet worden. De derde miljoenenklus. Deze leidingen zijn wel veilig en gewoon te gebruiken, maar er zijn andere problemen zoals storingen, legt manager waterkwaliteit Henk Brink van de WMD uit in onderstaande video.
Het verhaal gaat verder onder de video
800 kilometer waterleiding moet worden vervangen

Had de WMD moeten reserveren?

De kosten van ons drinkwater stijgen de komende jaren om alle investeringen in het water te kunnen uitvoeren. Dat roept de vraag op of de WMD niet eerder geld had kunnen reserveren voor de megaklussen die eraan zaten te komen. Nee, zeggen WMD-directeur Leo Hendriks en gedeputeerde Cees Bijl van de provincie. "Waterleidingbedrijven mogen volgens de wet niet de drinkwaterprijs verhogen voor toekomstige investeringen en ook niet aan oppotten doen", zegt Hendriks. Bijl: "Een paar jaar geleden moest de WMD het tarief nog verlagen omdat ze te veel had overgehouden."
Om de grote investeringen te kunnen betalen is het drinkwatertarief met 4,2 procent gestegen. Met BTW erbij is het ongeveer 6 procent, een stijging van gemiddeld 15 euro per kwartaal berekende Asser raadslid Bert Homan. Volgens de WMD is dit onjuist. Volgens het waterbedrijf moet een gemiddeld gezin tussen de 10 en 12 euro per jaar meer betalen.

Stijgt het tarief door de verliezen in Indonesië en Wildlands?

Een aantal politieke partijen wijst met de vinger naar de grote verliezen die de WMD moet nemen bij de mislukte drinkwaterprojecten in Indonesië en de terugtrekking uit Wildlands in Emmen. Het Indonesië-debacle kost de WMD 13 miljoen euro, de terugtrekking uit Wildlands 12 miljoen.
Volgens de VVD en Forum voor Democratie gaat ons drinkwatertarief (extra) omhoog om deze grote verliezen op te vangen. Onzin, zeggen Bijl en Hendriks, want het niet-drinkwaterbedrijf is gescheiden van het drinkwaterbedrijf. Maar critici zeggen dat het aan het einde van de rit toch één bedrijf is op de jaarrekening. En wat je bij het niet-drinkwaterbedrijf uitgeeft of verliest, kun je niet in het drinkwaterbedrijf stoppen.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.