'Digitale onrust' na heftig weekend in Peelo: 'De meest verschrikkelijke geluiden kwamen voorbij'

De politie doet onderzoek naar de doodsoorzaak van de man en het mogelijke zedendelict (Rechten: Persbureau Meter)
De politie doet onderzoek naar de doodsoorzaak van de man en het mogelijke zedendelict (Rechten: Persbureau Meter)
Het was een heftig weekend in de wijk Peelo in Assen, maar het is nu vrij rustig, volgens  burgemeester Marco Out. Hij maakt zich wel zorgen om berichten op het internet naar aanleiding van de gebeurtenissen waarbij een 32-jarige man om het leven kwam.
"Het is zaak de digitale rust te bewaren, maar dat is iets wat vandaag de dag onmogelijk lijkt", zegt Out over de berichten op onder meer sociale media. "Direct na het incident kwamen de meest verschrikkelijke geluiden voorbij. Soms gewoon uit ongeïnformeerdheid en dat mensen aannames deden. Maar je ziet ook dat mensen de gelegenheid aangrijpen om het in ander perspectief te plaatsen en bepaalde groepen de schuld te geven", zegt hij.

Nazorg

"Met die onrust heb ik in Assen niet zozeer te maken, maar die vindt wel plaats en is heel belastend voor iedereen die betrokken is geraakt", zegt de burgemeester van Assen. Hij gaat zich vandaag vooral bezighouden met de nazorg. Verschillende instanties zijn en waren in de wijk om hulp te bieden en te praten met mensen die alles hebben zien gebeuren. "We proberen beschikbaar te zijn voor mensen die erover willen praten. Ook scholen zullen voorbereid zijn op vragen van ouders en leerlingen."
Out wil in verband met de privacy en de aard van de (mogelijke) gebeurtenissen niet te veel zeggen over de identiteit van de vrijgelaten mannen of de overleden Assenaar. "Het is volop in onderzoek en het is gevaarlijk om daarop vooruit te lopen. Gelijk na het incident kwamen de meest wilde geruchten los. En als je dan nu hoort welke kant het op lijkt te gaan, dan zijn dat compleet andere verhalen", zegt hij.

Onderzoek

Gelijk na de gebeurtenissen in de speeltuin hield de politie vijf mannen uit Assen aan. Inmiddels zijn zij weer op vrije voeten. Uit onderzoek is niet gebleken dat de mannen de omgekomen Assenaar hebben mishandeld, volgens de politie. Wel blijft het vijftal verdacht van betrokkenheid bij zijn dood. Vandaag wordt sectie verricht op het lichaam van de 32-jarige Assenaar.
Ook gaat de recherche door met het onderzoek naar het mogelijke zedendelict dat aan de dood van de Assenaar vooraf zou zijn gegaan. Daar wil de politie in verband met de privacy van de betrokkenen geen verdere mededelingen over doen.

Eerder hierover:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.