Militairen schakelen ter oefening vijand uit in Havelte

Schietende soldaat
Een militair tijdens de oefening © Defensie
Rondvliegende helikopters, een hele hoop knallen en lichtflitsen rondom de Johannes Post Kazerne in Havelte. Militairen van Defensie zijn hard aan het werk om daar een vijand uit te schakelen. Ondanks dat het een oefening is nemen ze hun taak zeer serieus.
Want met de oorlog in Oekraïne is de oefening Falcon Autumn actuelere dan ooit. "Sterker nog, we hebben een Poolse compagnie bij ons", legt luitenant kolonel Laurens van Leussen uit. Hij is van de brigade in Assen en oefent met zijn mannen en vrouwen al bijna twee weken. "Die groep zit nog veel meer naar het oosten dan wij, dus het leeft zeker. En je krijgt het nieuws natuurlijk ook mee. Dus we weten dat we kunnen ingezet worden, dus we moeten er klaar voor zijn."
Militairen schakelen vijand uit in Havelte
De oefening in het noorden begint gisterochtend als de militairen proberen om het vliegveld van Drachten te veroveren. Tegen de avond is dat gelukt. Het vliegveld is strategisch van groot belang. "Vanuit hier kunnen we bevoorraden. Het is een ideale doorvoerplek."
Dat de militairen in het donker beginnen met hun aanval is niet voor niets. "In het donker is het ontzettend lastig. Daar zit een groot veiligheidsaspect aan. Dan moet je hier heimelijk proberen te komen om de aanval te openen. Dat is een van de moeilijkste dingen om te doen, omdat je heel makkelijk ontdekt kan worden. Dus als je dit hier kunt, dan kun je het overal", aldus van Leussen.

Vijand uitschakelen

Vandaag wordt een deel van het peloton opgepikt en naar Havelte gebracht voor de volgende aanval. Daar moet een vijand worden uitgeschakeld. "Alles is goed gelukt en we hebben flink wat informatie verzameld", vertelt een van de militairen tussen het oefenen door. "Op naar de volgende!"
De militaire oefening Falcon Autumn duurt nog tot en met 18 november.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.