Sinterklaasintochten groot succes: 'Lekker swingen op de boot!'

Sinterklaasintocht 2022 Assen
Sinterklaas krijgt een rondleiding door Assen © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen
Sinterklaas is in Drenthe. Na twee roerige coronajaren kon de intocht van de goedheiligman dit jaar weer gewoon plaatsvinden. Duizenden mensen uit de provincie stonden de Sint en zijn Pieten op te wachten. In Emmen en Assen werd er flink gefeest.
Met de rijdende pakjesboot ging de Sint door het centrum van Emmen, waar hij vervolgens op het podium werd ontvangen. "Kijk nou eens om je heen, fantastisch weer erbij. Het is weer een groot feest", zegt hij vanachter zijn roer. "We hebben een incidentje gehad met de Pakjesboot. Maar geen zorgen: er zijn genoeg cadeautjes. De middenstand in Emmen heeft ook genoeg."
Kinderen zijn maar wat blij dat de Sint Emmen heeft bereikt. "We zijn heel blij dat we Sinterklaas zien", zeggen twee kinderen, die hem overladen met tekeningen. "Dat hebben we gedaan omdat hij zo lief is."

Opluchting in Emmen

In Emmen was het deze week onrustig, nadat actievoerders de raadsvergadering stillegden om te protesteren tegen Zwarte Piet. "Natuurlijk zijn we opgelucht dat de intocht rustig verlopen is. Het is een groot evenement, dan wil je dat alles goed verloopt. We zijn heel tevreden en de sfeer is top", zegt centrummanager Laurens Meijer namens de organisatie.
Nadat de Sint vertrokken is richting Assen, doen de Pieten nog opdrachten met de kinderen in het centrum van Emmen.
Sinterklaas op het podium in Emmen naast burgemeester Eric van Oosterhout
Sinterklaas op het podium in Emmen in gesprek met burgemeester Eric van Oosterhout © Janet Oortwijn/RTV Drenthe

Pakjesdieven gesignaleerd in Assen

In Assen is er sprake van een probleem, voordat Sinterklaas aanmeert. Pakjesdieven op jetski's proberen de cadeautjes uit de pakjesboot te stelen. Maar voordat Sinterklaas voet aan wal zet, worden de twee 'boeven' opgepakt. Uiteindelijk vinden agenten in totaal zeven 'boeven', die allemaal achter slot en grendel gaan. Sinterklaas en zijn pieten hebben er nauwelijks wat van gemerkt. Ze worden afgeschermd, zegt de Bootpiet. "We merkten het op het eind een beetje. Toen gingen ze met jetski's om de boot heen cirkelen. Op dat moment merkten we het, maar op de boot werd het geheim gehouden voor ons."
Voor de kinderen is het groot feest. Ze verzamelen zich niet alleen aan de Kop van de Vaart, maar door heel Assen staan ze vol smart te wachten op de goedheiligman en zijn pieten. Langs de Vaart en door het centrum zie je overal kleine pietjes en sinterklaasjes die hopen een glimp te vangen van de stoet die vanuit Spanje naar Nederland is gereisd. Het meest kijken de kinderen uit naar de cadeautjes en pepernoten.
Artikel gaat verder onder de video
Drenthe verwelkomt Sinterklaas in Emmen en Assen

Sinterklaas: 'Onder de indruk van Assen'

Wanneer de Sint en zijn pieten eindelijk van de boot komen, worden ze opgevangen door burgemeester Marco Out en kinderburgemeester Fieke Warners. Tussen de kinderen door weten ze een weg te banen naar het podium waar ze uiteindelijk samen met de kinderen liedjes zingen en de Sint de kinderen nog even toespreekt. Sint Nicolaas vindt het heerlijk om weer in Assen te zijn. "Het gaat met Sinterklaas voortreffelijk, moet ik zeggen. Dat kan ook niet anders. Een stad als Assen met zoveel mooie mensen, lieve mensen en met name zoveel lieve kinderen. Daar ben ik echt helemaal van onder de indruk."
Dat de intocht dit jaar weer groots gevierd kan worden, vindt de Sint fijn. "Vorig jaar waren we in de Gouverneurstuin. Dat was ook ongelooflijk leuk. Het was plan B toen, maar dit maakt zo veel goed. Wat een vreugde om hier te staan!" Hij heeft zich het meest verheugd op het warme onthaal van zoveel mensen.
De komende periode is voor de Goedheiligman en de pieten erg druk. "We moeten schoenen gaan vullen, de daken op, nog meer cadeautjes inpakken. We moeten alle cadeautjes weer gaan zoeken die de boeven hebben meegenomen. Dus het wordt heel druk, denk ik" , concludeert de Bootpiet.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl