Erwin Java volgend jaar op tournee met Cuby + Blizzards-materiaal: 'Begon weer te leven'

Erwin Java
Erwin Java gaat op tournee met het C+B-repertoire © RTV Drenthe / Rego Meijer
Het begon weer te kriebelen bij Erwin Java om muziek van Cuby + Blizzards te spelen. De voormalig C+B-gitarist verzorgde vorig jaar nog de muziek bij de theatervoorstelling over het leven van Harry 'Cuby' Muskee en dit jaar speelde hij nog Blizzards-nummers op het bluesfestival in Grolloo. Volgend najaar volgt een complete tournee door Nederland met zijn eigen Travel Party-band en de zangers Erwin Nyhoff en Sean Webster.
"Het gaat ineens hard", reageert Java. "We deden vorig jaar inderdaad die theatervoorstellingen met Erwin Nyhoff. Naar aanleiding daarvan werden we ook in Grolloo uitgenodigd. En van het een kwam het ander." Het impresariaat AT Next pikte het vervolgens op. "Toen werd gezegd: laten we volgend najaar een theatertour genaamd Cuby's Blues proberen op te zetten." Zo gezegd, zo gedaan.
Tourdata zijn nog niet bekend, zegt Java. "Er is nog niet veel ruchtbaarheid aan gegeven", vertelt hij. "Het impresariaat biedt ons aan bij theaters en daar is veel interesse. Een aantal theaters heeft zich al gemeld. Maar vaste data zijn er nog niet."
Boezemvrienden Erwin en Harry
De 66-jarige Java - die opgroeide in Assen - speelde 25 jaar samen met Harry Muskee. In 1986 verving hij de gevallen meestergitarist Eelco Gelling in Muskees soloband. En ook toen Cuby + Blizzards halverwege de jaren 90 aan een revival begon, bleef Java met hem spelen. Tot aan Harry Muskees dood in 2011. De twee werden in die jaren boezemvrienden.

'Ik dacht: waarom niet?'

Ook al liggen de data nog niet vast, Erwin Java heeft er zin in om weer Blizzards-materiaal te spelen. "Het begon natuurlijk drie jaar geleden dat we eigenlijk met de andere oude Blizzards samen met Waylon zouden spelen op het bluesfestival in Grolloo." Dat optreden ging vanwege de coronacrisis uiteindelijk niet door. Van uitstel kwam toen even afstel. "Maar links en rechts wordt er toch weer wat aan je getrokken."
Java verdiepte zich de laatste tijd weer in de muziek van C+B. "In het theaterstuk van vorig jaar werd ik ook geconfronteerd met het oude materiaal van Harry. Het begon weer te leven, ik vond het hartstikke leuk om dat te doen. En er is dus kennelijk vraag naar. Dus ik dacht: waarom ook niet? Harry en andere oud-leden van The Blizzards verdienen dat."
Het samenstellen van de band voor de nieuwe tournee was voor de Drentse gitarist niet moeilijk. "Bij de theaterreeks en op het festival in Grolloo hebben we met de Travel Party-band en Erwin Nyhoff een goede prestatie neergezet, dus ik zag geen reden om dat te veranderen."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Erwin Java en Erwin Nijhoff
Erwin Nyhoff neemt de zangpartijen volgend jaar voor z'n rekening © RTV Drenthe / Rego Meijer

Nyhoff is geen kopie van Muskee

Dat Erwin Nyhoff vorig jaar voor het theaterspektakel in de huid zou kruipen van Harry Muskee, vond Java eigenlijk helemaal niet spannend. Hij hoefde er niet aan te wennen dat iemand anders zijn grote vriend Harry speelde. "Erwin ging er zo enthousiast in mee. En het beviel mij wel dat hij zei: 'Jeetje, ik had niet gedacht dat de muziek van C+B zo goed was'. Ik vond het mooi dat hij de muziek totaal niet onderschatte", zegt Java.
Bovendien moest Nyhoff ook geen kopie worden van Muskee. "Harry was bijvoorbeeld groot fan van John Lee Hooker, maar hij gaf er z'n eigen draai aan", weet Java. C+B bracht in 2003 een album uit met covers van blueslegende Hooker.

Meer dan alleen hits

Hoewel de show nog in elkaar gezet moet worden, kan Java al wel vast verklappen dat er niet alleen maar Cuby-hits worden gespeeld. Natuurlijk, klassiekers als Window of my eyes en Somebody will know someday zullen vast voorbijkomen, maar Java kijkt verder dan alleen de 'geijkte' nummers.
"Ik houd niet alleen aan het oude repertoire vast, maar ik zoek ook wat nummers vanaf 1986." Dat is het jaar waarin Java in de band van Muskee kwam te spelen. Tijdens de tour zullen dus ook liedjes uit de solocarrière van Muskee gespeeld worden.
Concertdata verschijnen te zijner tijd op Java's website.

De RTV Drenthe-podcast HARRY, over het leven van Harry Muskee

RTV Drenthe maakte vorig jaar een podcast over Harry Muskee. 2021 was namelijk het jaar waarin Muskee 80 jaar zou zijn geworden. In september vorig jaar was het bovendien 10 jaar geleden dat hij overleed. In de zesdelige podcast komen naast Erwin Java ook andere oud-bandleden voorbij, zoals Hans Waterman en Hans la Faille. Ook hoor je voormalig manager Johan Derksen, vriend en fotograaf Rudy Leukfeldt en Muskees vrouw Douwien Oosterhof.
De podcast HARRY beluister je via je favorite podcast-app, of via Spotify.
Heb je geen podcast-app of Spotify? Niet getreurd. De afleveringen zijn ook terug te luisteren via de website van RTV Drenthe. Klik op de links hieronder. Veel luisterplezier gewenst!
- HARRY #1: 'Stumble and fall', over de jonge jaren van Muskee
- HARRY #2: 'Things I Remember', over de tropenjaren van C+B
- HARRY #3: 'Appleknockers Flophouse', over de boerderij, ruzies en een inbraak
- HARRY #4: 'Brother Booze', over depressies, experimenteren en een nieuwe vriend
- HARRY #5: 'I don't care', over drank, drugs, liefde en wederopstanding
- HARRY #6: 'More than I could ask for', over de dood en het gemis
Erwin Java en Harry Muskee
Erwin Java en Harry Muskee in actie tijdens een concert van C+B © Rudy Leukfeldt

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.