Assen versteent het snelst, Westerveld het traagst

Assen is de Drentse gemeente waar in 20 jaar het grootste aandeel grond is bebouwd.
Tussen 1996 en 2015 steeg het bebouwde oppervlak voor wonen, werken en infrastructuur met 13 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In Assen groeide de beschikbare grond voor woningen met 29 procent. Voor werk bestemde ruimte, zoals bedrijventerreinen, dijde met een kwart uit. Voor wegen en spoorwegen kwam zeven procent meer grond beschikbaar.

Minder landbouwgrond
In Nederland kwam er per saldo 59,2 duizend hectare bij voor wonen, werken en infrastructuur. Daarmee werd er voor een oppervlakte ter grootte van de steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht samen bijgebouwd. Die ruimte gaat vooral ten koste van landbouwgrond.Na Assen is Meppel de Drentse gemeente waar het meest werd bijgebouwd, ondanks dat er ruimte voor infrastructuur verloren ging. Onder andere de ontwikkeling van nieuwbouwwijk Nieuwveense Landen heeft voor verschuivingen in het bodemgebruik gezorgd.

In Westerveld ging de verstening tussen 1996 en 2015 het langzaamst. In totaal kwam er 4 procent meer aan landoppervlak beschikbaar voor met name werkbestemmingen.
Deel dit artikel: