Ganzenmarkt Coevorden: Jill Zwaneveld (11) is de nieuwe Miss Ganzenhoedster

Tiano Jordan van Abeelen, Bo Woltersom en Jill Zwaneveld
Tiano Jordan van Abeelen, Bo Woltersom en Jill Zwaneveld mogen een jaar lang Coevorden vertegenwoordigen © RTV Drenthe - Dylan de Lange
De 11-jarige Jill Zwaneveld is op de Ganzenmarkt in Coevorden benoemd tot de nieuwe Miss Ganzenhoedster. Ze volgt Yenah Sanli (13) op. Tiano Jordan van Abeelen (9) en Bo Woltersom (8) zijn de Mini-mister Ganzenhoeder en Mini-miss Ganzenhoedster voor komend jaar. De Ganzenmarkt viert dit jaar haar zestigjarig jubileum en doet dat in een moderner jasje.
"Ik had het niet verwacht", vertelt de elfjarige Jill. "Ik moest er zelfs van huilen", lacht ze. "Ik heb heel veel zin in het komende jaar, om allemaal leuke dingen te doen met de mini-miss en de mini-mister Ganzenhoeder." Haar achternaam klopt alleen niet meer helemaal. "Jill Ganzeveld", glundert ze als ze gevraagd wordt welke naam nu beter past.
De opzet van Ganzenmarkt is dit jaar vernieuwd. Waar vroeger de ganzenhoed(st)ers de ganzen vanuit de winkelstraten naar de markt dreven, om zich vervolgens aan het publiek voor te stellen, is dat dit jaar heel anders. Vanaf theater De Fabriek lopen de deelnemers achter de stadsomroeper aan richting de markt, waar ze op het podium met elkaar een muziekact opvoeren.
Om meer publiek te trekken wordt de verkiezing dit jaar in de middag gehouden, in plaats van 's ochtends. Er deden dit jaar twaalf missen mee, zes mini-misters en twintig mini-missen.

Biestemaondagen

Op de drie biestemaondagen (de drie eerste van de vier historische veemarkten), voorafgaand aan de Ganzenmarkt, presenteerden de deelnemers zich al aan de jury. Dat gebeurde op de maandagavonden in theater De Fabriek. Daaruit maakte de jury op wie de favoriet was en via Facebook kon het publiek door middel van likes ook nog wat invloed uitoefenen op de verkiezing.

Weer geen ganzen

Het ganzen drijven is niet meer van deze tijd, liet de organisatie eerder al weten. Dat zullen we dus niet meer terugzien. Door vogelgriep waren ganzen vorig jaar alleen in houten vorm aan winkelwagentjes te zien. Dit jaar is vogelgriep weer de reden dat de vogels er niet bij zijn. Anders had de organisatie de ganzen op een diervriendelijke manier in een afrastering op de markt willen tonen.
Jill, Tiano Jordan en Bo mogen als Ganzenhoeders een jaar lang Coevorden vertegenwoordigen op allerlei culturele activiteiten.
Ganzenmarkt Coevorden: Jill Zwaneveld (11) is de nieuwe Miss Ganzenhoedster

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl