Zestien dode koeien gevonden bij agrarisch bedrijf in Hooghalen

Bij een agrarisch bedrijf aan de Beilerweg in Hooghalen zijn vannacht zestien dode koeien gevonden. De dieren waren geëlektrocuteerd.
De bewoner van de boerderij hoorde 's nachts lawaai van zijn dieren, waarop hij besloot uit bed te gaan. Toen hij vervolgens bij de stal aankwam, bleek zijn bezorgdheid niet onterecht te zijn.
De boer - die in totaal over 85 koeien beschikt - zou in eerste instantie op vier dode koeien zijn gestuit, maar terwijl hij de stal inliep vielen er nog meer koeien om. Eén voor één zakte het vee door de hoeven. Volgens een elektricien die langs is geweest, heeft de agrariër zelf 'geluk gehad'.

NVWA stuurt inspecteurs

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) noemt de gebeurtenis in Hooghalen 'heftig'. "Voor zover wij weten is er kortsluiting ontstaan in het mestschuifsysteem en hierdoor zijn er zestien koeien geëlektrocuteerd. Dat is heel heftig voor de dieren en de veehouder. Omdat het een ingrijpende gebeurtenis is, zijn twee inspecteurs van de NVWA onderweg naar het bedrijf om te kijken hoe het met de veehouder en de rest van de dieren gaat", laat een woordvoerder van de NVWA weten.

'Niet onze verantwoordelijkheid'

Netbeheerder Enexis laat weten dat het vannacht ter plaatse is geweest. "Afgelopen nacht melding kregen van een klant die problemen had met de elektriciteit. Er waren inderdaad problemen. Het ging om de binneninstallatie, maar daar ligt onze verantwoordelijkheid niet. Wij zijn netbeheerder. Onze verantwoordelijkheid stopt bij de aansluiting van de klant. Waar je thuis de elektricien voor zou bellen, daar gaan wij niet over."
Meerdere dode koeien gevonden bij agrarisch bedrijf in Hooghalen

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.