Windmolen bij Gasselternijveen wordt afgebroken en opnieuw opgebouwd

De windmolen wordt de komende tijd afgebroken en opnieuw opgebouwd
De windmolens wordt de komende tijd afgebroken en opnieuw opgebouwd © Janet Oortwijn/RTV Drenthe
Een van de 45 windturbines in de Drentse Veenkoloniën wordt afgebroken en weer opnieuw opgebouwd. Het gaat om een molen aan de Dideldomweg in Gasselternijveen. Het onderste gedeelte van de toren wordt vervangen.
Waarom dit gebeurt, weet woordvoerder Elzo Springer van windpark De Drentse Monden en Oostermoer niet te vertellen. "Dit ligt met name bij bouwer Nordex, die nog over de windmolens gaat zolang deze niet opgeleverd zijn."
Op dit moment wordt een hoge kraan opgebouwd en daarna zullen de werkzaamheden beginnen. "Het gedeelte onderin, waar de deur in zit, moet worden vervangen. Dus de gehele windmolen wordt afgebroken en opgebouwd. Dit is wel even een werkje", zegt Springer.
Hoelang de werkzaamheden gaan duren, is afhankelijk van onder meer het weer. "Als het windstil is, kan het eind november klaar zijn. Maar hebben we veel wind, dan kan het zomaar eens januari worden, als de feestdagen nog tussendoor komen."
De eerste molen bij 1e Exloërmond werd eerder al deels afgebroken en opnieuw opgebouwd. Hier is destijds een torendemper geplaatst, om trillingen die door de wind veroorzaakt worden, tegen te gaan.
De oplevering van het windpark is vertraagd, mede doordat deze windmolen opnieuw opgebouwd moet worden. Wanneer het park wel opgeleverd kan worden aan de directie, is nog niet bekend.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.