Stelling: Met deze hoge temperaturen sla ik het sporten over

Oververhitting ligt op de loer bij sporten in een hittegolf (foto ANP/Olaf Kraak)
Oververhitting ligt op de loer bij sporten in een hittegolf (foto ANP/Olaf Kraak)
Veel sporters weten maar weinig over oververhitting tijdens het uitoefenen van hun sport. Gevaarlijk, volgens het Rode Kruis, want hitte-uitputting en een hitte-beroerte kunnen het gevolg zijn.
Voor de tweede keer dit jaar kampt
Ondanks de hoge temperaturen wordt er volop gesport. Het Rode Kruis liet landelijk onderzoek doen onder zevenhonderd Nederlanders.

Oververhitting

Slechts iets meer dan de helft van de sporters zegt de tekenen van oververhitting te herkennen. Signalen zijn bonkende hoofdpijn, concentratieverlies, spierkrampen, hevige vermoeidheid en overtollig zweten.
Bij oververhitting moet direct hulp gezocht worden: 61 procent van de ondervraagden weet namelijk niet hoe ze iemand kunnen helpen. Ook tijdens fysieke inspanning bij lage temperaturen kun je oververhit raken. Tips om oververhitting te voorkomen zijn in ieder geval een liter water per uur te drinken, luchtige kleding te dragen en voldoende te eten.

Stelling

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.