Drenthe heeft het hoogste aantal zonnepanelen per huishouden

Zonnepanelen
In de gemeente Emmen steeg het aantal zonnepanelen het hardst tussen 2016 en 2021 © RTV Drenthe / Aaldert Oosterhuis
Drenthe is absolute koploper op het gebied van aantal zonnepanelen per huishouden. De provincie blijft wel achter als gekeken wordt naar de stijging van het aantal zonnepanelen tussen 2016 en 2021.
Het aantal zonnepanelen in 2021 was 3,7 keer groter dan het aantal zonnepanelen in 2016. Dit blijkt uit onderzoek dat energiebedrijf Zonneplan deed aan de hand van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Emmen enige stijger

Landelijk ligt het aantal zonnepanelen per huishouden in 2021 4,3 keer hoger dan vijf jaar eerder. Bij elf van de twaalf Drentse gemeenten is de stijging van het aantal zonnepanelen lager dan het landelijk gemiddelde.
Alleen het aantal zonnepanelen in de gemeente Emmen is harder gestegen dan het landelijk gemiddelde. Hier is het aantal zonnepanelen per huishouden in 2021 4,5 keer hoger dan in 2016.
Zonneplan geeft aan dat de harde stijging in Emmen tussen 2016 en 2021 te maken kan hebben met de Zonnelening die de gemeente beschikbaar stelde in 2018 en 2019. Bewoners konden geld lenen om te investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Drenthe koploper

Als puur gekeken wordt naar het aantal zonnepanelen per huishouden in 2021, is Drenthe koploper. Gemiddeld heeft een huishouden hier 3,21 zonnepanelen op het dak. Dit is in Noord- en Zuid-Holland respectievelijk 1,22 en 1,11.
Het aantal zonnepanelen in Drenthe is hoger dan in andere provincies, omdat hier het aantal geschikte huizen hoger is. In de randstad zijn meer appartementencomplexen, waar meer gezinnen onder één dak wonen. In deze complexen ligt het aantal zonnepanelen per huishouden lager dan bij een eengezinswoning.
Bij een vergelijking van de cijfers van 2021 met de cijfers van een ander jaartal, in dit geval 2016, krijg je volgens het energiebedrijf een reëler beeld van het aantal zonnepanelen per huishouden. "Op deze manier zie je ook in hoeverre mensen gemotiveerd zijn om eigen stroom op te wekken", aldus Zonneplan.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.