Boswachter baalt van kanoërs in beschermde delen De Onlanden

In De Onlanden mag je niet overal komen (Rechten: RTV Drenthe/Fred van Os)
In De Onlanden mag je niet overal komen (Rechten: RTV Drenthe/Fred van Os)
Sommige bezoekers van De Onlanden in het noorden van Drenthe verstoren beschermde delen van het natuurgebied. Met name kanoërs trekken zich er volgens boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten weinig van aan dat ze op bepaalde plekken niet mogen komen.
Het gaat volgens boswachter Zwiers vooral om kanoërs in het Eelderdiep en het Langmameer, ter hoogte van Peizermade. "We communiceren duidelijk om daar niet te kanoën, maar blijkbaar willen mensen dat toch graag doen", zegt Zwiers tegen
.

Vogels schrikken op

Op de plekken waar je niet mag komen, leven bijvoorbeeld kwetsbare vogels. Kano je daar wel, dan kunnen ze schrikken en op de vlucht slaan. Zelf moet de boswachter ook wel eens, met tegenzin, naar de beschermde gebieden om de vogels te controleren. Zwiers: "Duizenden vogels vliegen dan op. Dat moet je gewoon niet willen."
Mensen die hij op hun gedrag aanspreekt, zeggen volgens de boswachter meestal dat ze niet wisten dat ze niet op die plekken mochten komen. "Dat moet echt niet, want het geeft ontzettend veel onrust. Alsjeblieft, doe het niet."

Alternatieven

Zwiers heeft genoeg alternatieven voor mensen die De Onlanden willen bezoeken per kano. "Bij Roderwolde en in het Peizerdiep of het Leekstermeer. Daar kun je heerlijk kanoën, is veel meer ruimte en veel minder verstoring."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.