Vier opties voor een multifunctioneel centrum in Schoonoord

Voor een volle zaal worden de vier scenario's gepresenteerd
Voor een volle zaal worden de vier scenario's gepresenteerd © RTV Drenthe / Dylan de Lange
De twee basisscholen, de kinderopvang, het dorpshuis, maatschappelijke verenigingen en een sporthal in één groot gebouw in Schoonoord? Renoveren of nieuwbouw van de sporthal? Het haalbaarheidsonderzoek naar een multifunctioneel centrum in het dorp schotelt vier opties voor aan de Sportparklaan.
OBS Burgemeester S.J. van Royen en CBS De Slagkrooie moeten vanwege hun verouderde panden worden samengebracht in een nieuw gebouw, waar eventueel ook een multifunctioneel centrum (MFC) voor meerdere maatschappelijke partijen in komt.
Vanavond was de presentatie van het onderzoek van ICS Adviseurs in het dorpshuis. Zo'n zeventig betrokkenen waren aanwezig, waaronder dorpsbewoners en politici.
De partijen die gebruikmaken van het MFC zijn:
- Openbare basisschool Burgemeester S.J. van Royen
- Christelijke basisschool De Slagkrooie
- De kinderopvang
- De buitensportverenigingen: voetbalvereniging KSC, korfbalvereniging SDO en tennisvereniging De Return
- De bibliotheek
- Maatschappelijk Welzijn Coevorden
- Kruisboogvereniging TOP
- Huurders van het dorpshuis
- Binnensportverenigingen
- Stichting Dorpsactiviteiten Schoonoord
Harry Wilting, voorzitter van de projectgroep die alle partijen vertegenwoordigt, is blij met die grote opkomst: "Het laat zien hoe het leeft in het dorp. Men is blij dat ze geïnformeerd worden."
Dat een MFC aan de rand van het dorp moet komen, vindt Wilting geen probleem: "De sporthal en de velden zijn er nu ook al, net als een van de scholen. Daar zie ik geen probleem in."
Wethouder Joop Slomp (PvdA) noemt de mogelijke komst van een MFC een mooie kans voor Schoonoord: "Het is belangrijk om faciliteiten te kunnen delen. Dan kun je vrijwillige inzet delen of samenwerkingen leggen tussen de scholen en sport, bijvoorbeeld."
De tekst gaat verder onder de foto.
Wethouder Joop Slomp in gesprek met dorpsbewoners
Wethouder Joop Slomp in gesprek met dorpsbewoners © RTV Drenthe / Dylan de Lange
Het onderzoek gaat uit van vier opties, onderverdeeld in twee bouwvarianten: een MFC met daarin ruimte voor alle partijen en een zogenoemd krachtpand met daarin de onderwijspartijen. In dat laatste geval zou de sporthal gerenoveerd of vernieuwd worden.

Scenario 1: Een MFC op het sportpark, variant 1

Het MFC wordt in dit scenario op het sportpark naast de sporthal gebouwd. Daar zit nu het clubgebouw van KSC met de bijbehorende parkeerplaats. In deze variant vormt het MFC één accommodatie met de sporthal, zodat er een directe verbinding ontstaat. Hier ligt volgens het onderzoek de kans om met het MFC de entree van Schoonoord te accentueren. "Het MFC is gelegen aan de grens van de bebouwde kom en een van de grootste toegangswegen van het dorp."
Dit scenario zal in één bouwproject worden gerealiseerd, met de huisvesting voor het onderwijs als hoogste prioriteit. De voetbalvereniging zal tijdens de bouw een tijdelijke accommodatie moeten gebruiken als kantine en kleedkamers. De auto's kunnen dan geparkeerd worden op een locatie aan de Brammertstraat.
Na de bouw van de schoolruimtes worden de buitenruimtes, zoals het schoolplein, een terras voor de sportverenigingen en parkeerplaatsen gerealiseerd. De tennisbanen en korfbalvelden worden van de noordzijde naar de zuidzijde van de Sportparklaan verplaatst, waardoor één sportpark ontstaat. De huidige locaties daarvan worden parkeerplaatsen.
De projectgroep heeft de voorkeur voor dit scenario. Daarbij worden de scholen, de kinderopvang, de maatschappelijke verenigingen, de binnensport- en buitensportverenigingen samengevoegd op het sportpark.

Scenario 2: Een MFC op het sportpark, variant 2

In grote lijnen is deze variant hetzelfde als de eerste, alleen gaat de bouw in delen. De nieuwbouw voor het onderwijs wordt als eerst gedaan, op dezelfde plek naast de sporthal. Het zicht op de gebouwen van de voetbalvereniging wordt daarmee ontnomen, maar de club kan er wel gebruik van blijven maken.
Daarna kan het krachtpand uitgebreid worden met ruimtes voor maatschappelijke verenigingen en sportclubs. In die periode is er voor de de voetbalclub wel tijdelijke huisvesting nodig. Uiteindelijk ontstaat er dan ook één integraal gebouw voor alle partijen. De tennisbanen en korfbalvelden zijn dan eventueel ook naar het sportpark over te brengen.

Scenario 3: Een krachtpand aan de Brammertstraat

Op de hoek van de Sportparklaan en de Brammertstraat ligt een trainingsveld, waarop in dit scenario een gebouw komt voor alleen de onderwijsinstellingen. In dit scenario wordt geen rekening gehouden met huisvesting voor de andere betrokken partijen. "De sporthal en sportvelden zijn alsnog nabij gelegen, echter vraagt dit om goede looproutes wil het onderwijs van deze voorzieningen gebruik maken", staat er in het rapport.

Scenario 4: Een krachtpand op het sportpark

Dit scenario houdt hetzelfde in als het vorige, maar dan op een andere locatie. Het krachtpand wordt op het huidige talentenveldje, aan de Sportparklaan, gebouwd. Zo blijven de sporthal en accommodatie van voetbalvereniging KSC zichtbaar en toegankelijk. De sporthal en het schoolgebouw zijn hier ook niet met elkaar verbonden.
De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Kosten van de verschillende projecten

Voor een MFC met het nieuw bouwen van de sporthal zijn de kosten 18,86 miljoen en het jaarlijks exploitatietekort is 991.000 euro. Voor een MFC met het renoveren van de sporthal zijn de kosten 16,37 miljoen en het jaarlijks exploitatietekort is dan 880.000 euro.
Voor het krachtpand met nieuwbouw van de sporthal is een investering geraamd van 11,88 miljoen euro. Voor een krachtpand met het renoveren van de sporthal zijn de kosten 8,95 miljoen en het jaarlijks exploitatietekort is 624.000 euro.

Advies

De onderzoekers adviseren om te kijken of er politiek draagvlak is voor scenario één. Mocht dat niet het geval zijn, dan komt scenario vier het beste uit de bus. De gemeente Coevorden bekijkt de resultaten van het onderzoek en vormt een voorstel aan de gemeenteraad. Die buigt zich in het eerste kwartaal van 2023 over het voorstel voor de bouw van een multifunctioneel centrum in Schoonoord.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.