Waarom Drenthe steeds meer natuurbegraafplaatsen krijgt

In een jaar tijd is Drenthe twee natuurbegraafplaatsen rijker en volgend jaar komt er nog één bij in Coevorden. Waar komt deze trend vandaan?
In Westervelde opende wethouder Henk Kosters van de gemeente Noordenveld vandaag officieel natuurbegraafplaats De Velden. Volgens de eigenaren de eerste plek waar men ook in grafheuvels begraven kan worden.

Vier natuurbegraafplaatsen

Daarmee heeft Drenthe nu vier van dit soort groene begraafplaatsen. Eén in Eext, die is bijna vijf keer zo groot als de natuurbegraafplaats in Westervelde. Een kleine natuurbegraafplaats in Witteveen, naast een bestaande begraafplaats. En in mei begon de gemeente Emmen een natuurbegraafplaats bij Oeverse Bos.

Lees meer: Meer initiatieven voor natuurbegraafplaatsen, maar nog geen beleid

De gemeenten Tynaarlo, Hoogeveen en Borger-Odoorn kregen ook vragen van inwoners om een natuurbegraafplaats te beginnen. In Tynaarlo is toestemming gegeven aan een familie om op haar eigen grond begraven te worden.

Veel animo

In Westervelde, op landgoed Tonckensborg, konden mensen in de maanden hiervoor vast graven reserveren. Dat liep een stuk beter dan de eigenaren hadden verwacht. "Op deze manier zijn alle plekken in niet zestig, maar acht jaar al vergeven", zegt Hans Tonckens, eigenaar van het landgoed.
Natuurbegraafplaats Oeverse Bos in Emmen ziet dezelfde trend. Zij startten in mei en verwachtten dit jaar zes plekken te verkopen. "Maar in drie maanden tijd reserveerde al vijftig man een plekje", aldus Maralda Schoemakers, van de gemeente Emmen.

Nabestaanden ontlasten

Volgens Schoemakers is natuurbegraven vooral populair omdat mensen op deze manier hun toekomstige nabestaanden kunnen ontlasten. "We geven wekelijks rondleidingen aan geïnteresseerden die vast een plekje willen kiezen", zegt de adviseur. "Nabestaanden hoeven dan niets meer te doen."
Zo hoeft het grafrecht niet verlengd te worden, omdat bij natuurbegraafplaatsen een eeuwige grafrust geldt. Ook mogen bij hier geen grafstenen worden gelegd.

Lucratief

Maar het mes snijdt aan twee kanten. Ook de gemeente Emmen en de eigenaar van landgoed Tonckensborg profiteren van de natuurbegraafplaatsen. Deze graven zijn veelal namelijk duurder dan 'normale' graven.
De gemeente Emmen gebruikt die opbrengst om de veertien andere begraafplaatsen in de gemeente te onderhouden. In Westervelde wordt het geld ingezet om het landgoed in stand te houden. Dat is volgens eigenaar Tonckens namelijk moeilijk.
"Ik ben een van de weinigen in Drenthe die helemaal zelfstandig een landgoed kan beheren", zegt Hans Tonckens. "Qua bos, land en koeien. Een natuurbegraafplaats geeft toch meer financiële zekerheid om het door te geven aan volgende generaties.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.