Noord-Nederland wordt Europese waterstofregio

Het is het Noorden gelukt. Europa heeft Drenthe, Groningen en Friesland aangewezen als zogenaamde Europese groene waterstofregio. Daarmee heeft het Noorden zo'n twintig miljoen euro aan subsidie binnen gehaald.
Met co-financiering is er straks een budget van 90 miljoen euro voor allerlei projecten waarbij het gebruik van waterstof als 'nieuwe energie' een grote rol speelt. De Drentse gedeputeerde Tjisse Stelpstra heeft zich in Brussel bij de EU hard gemaakt voor de erkenning als Europese waterstofregio.

Overtollige 'groene energie' wordt waterstof

In het Noorden wordt al veel geëxperimenteerd met groene waterstof. Overtollige 'groene energie' van bijvoorbeeld zonneparken of windparken kan omgezet worden in waterstof en daarna weer gebruikt worden als energiebron.
De Europese subsidie is bestemd voor de ontwikkeling van een volledig functionerende groene waterstofketen in Noord-Nederland. Hiermee wordt het noorden Europese waterstofkoplopers.

Wiebes steunt Noordelijke waterstofplannen

Ook vanuit het Rijk is er steun voor de ontwikkeling van de groene waterstofregio. Van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat bijvoorbeeld. Volgens hem heeft Noord-Nederland alles in huis voor een omvangrijke, succesvolle en duurzame waterstofeconomie.
Zo gaat het geld bijvoorbeeld naar het Emmtec-bedrijventerrein in Emmen. Daar worden waterstofleidingen aangelegd voor opslag en transport van waterstof vanaf het voormalige GZI-terrein van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) naar het bedrijventerrein.
Een ander voorbeeld is de verwarming van een nieuwe woonwijk in Hoogeveen. Daar wordt een pilot gedaan met de toepassing van waterstof. Ook in de stad Groningen worden straks huizen verwarmd met waterstof.

Lees meer: Vier ton subsidie voor waterstofproject in Hoogeveen

En dan zijn er nog plannen voor de bouw van waterstof tankstations in Emmen, Pesse en Groningen. Eveneens wordt een binnenvaartschip op waterstof (H2) gebouwd en wordt groene H2 ingezet bij de productie van e-kerosine voor vliegtuigen.
Het hele project gaat zo'n zes jaar duren.
Ondernemer Edward Doorten van Green Planet uit Pesse is één van de ondernemers die gebruik maakt van de Europese subsidie voor de bouw van een waterstof tankstation. Hij vertelde er over in 'Ondernemen in Drenthe'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.