Ondernemend Emmen over vol stroomnet: 'Met naoberschap moet het goed komen'

Herman Idema
Herman Idema baalt van de stroomproblemen op het Drentse net © RTV Drenthe/Rien Kort
"Vanochtend ontvingen we mailtjes van bedrijven die meenden aangesloten te kunnen worden. Het antwoord is nee en dat is jammer." De teleurstelling druipt er af bij directeur Herman Idema van Ondernemend Emmen, belangenbehartiger van Emmer bedrijventerreinen. Deze morgen hoorde ook Idema het nieuws dat het stroomnet binnen Drenthe overvol is. Voor nieuwe bedrijven betekent dit dat vestigen lastig wordt. Voor bestaande bedrijven die bijvoorbeeld willen uitbreiden ook. De stekker kan wel het stopcontact in, maar het is voorlopig wachten tot er weer stroom is, aldus netbeheerders Tennet en Enexis.
Idema baalt, want ook in Emmen leeft de ambitie om zo snel mogelijk de overstap van gas naar elektrisch te maken. De oorlog in Oekraïne heeft die trend alleen maar aangewakkerd. "Maar nu kan die verduurzamingslag niet doorgaan. Veel ondernemers willen investeren in zonnepanelen op hun daken."

Portemonnee

Maar als je niet kunt terugleveren, dan heeft het weinig zin, aldus de directeur. Terwijl er baat bij is. "Grote bedrijven die inzetten op verduurzaming, die voelen dat uiteindelijk in hun portemonnee. Maar nu ziet het er naar uit dat het netwerk de komende drie jaar op slot zit."
Idema is wel enigszins positief over het idee van 'spits mijden'. Bedrijven krijgen in dat geval een vergoeding als zij op piekmomenten geen gebruik maken van het net. Het plan moet helpen om extra ruimte op het netwerk te creëren. Idema hoopt dat het regionale bedrijfsleven in dat scenario elkaar letterlijk en figuurlijk de ruimte op het stroomnet gunt.

Naoberschap

Idema: "Aan de situatie kunnen we nu niets veranderen: we zullen er samen uit moeten komen. Maar we zijn allemaal Drenten dus qua noaberschap moet het toch goed komen."
Idema hoopt dat voor de grootverbruikers soelaas wordt geboden. "Want zij zijn vooral de dupe. Wellicht kunnen we wat zeecontainers met grote batterijen plaatsen om toch in voldoende stroom te kunnen voorzien." De industrie is namelijk heel belangrijk voor de BV Nederland, aldus Idema. "Maar we kunnen ook naar de maan, dus ik verwacht dat we ook hier wel uit gaan komen."
Ondernemend Emmen baalt van de stroomproblemen

Matcht niet

Idema vraagt zich wel hardop af hoe het komt dat de netbeheerders dit probleem niet eerder aan hebben zien komen. "Vorig jaar hebben we bij de netbeheerders al aan de bel getrokken.
Han Slootweg, directeur Netstrategie bij Enexis, begrijpt die vraag volkomen. Voor de aanleg of versterking van het net kijkt Enexis zo'n vijf tot tien jaar vooruit. De doorlooptijden zijn lang. Slootweg: "Maar dat zijn ze al 100 jaar en al 100 jaar gaat het goed. Probleem is dat de vraag (aangejaagd door onder meer aanvragen voor zonneparken en de overstap van gas naar elektrisch, red.) zich snel heeft ontwikkeld. En dat matcht niet. Het betekent dat we dus niet snel kunnen reageren."

Licht op oranje, niet rood

Slootweg sluit dan ook niet uit dat er wachtlijsten gaan ontstaan voor bedrijven. Al eerder waren die er voor zon en wind, maar daar komt nu dus ook verbruik door bedrijven bij. Vandaar dat er ook onderzoek wordt gedaan naar het spits mijden. Wellicht zorgt dit voor extra lucht, aldus Slootweg. "Het licht gaat dus niet op rood, maar wel op oranje."
Aanmelden voor een aansluiting blijft mogelijk. Maar wanneer er daadwerkelijk elektriciteit kan worden geleverd, blijft de vraag.
Reactie VNO-NCW
"We hebben al vaker onze hand opgestoken voor dit probleem", zegt directeur Ton Schroor van VNO-NCW Noord. "We hebben landelijk dit probleem al bij het ministerie aangekaart, want het speelt niet alleen in Drenthe." Ook Drentse ondernemersorganisaties hebben eind 2021 al een brief naar de bestuursvoorzitter van Tennet gestuurd, zegt hij.
"Het is natuurlijk slecht voor de economie. Nieuwe bedrijven kunnen niet op het net, bestaande bedrijven kunnen niet uitbreiden en ook niet overschakelen op duurzame energie, of elektriciteit terugleveren aan het net." Bedrijven proberen het volgens Schroor nu zoveel mogelijk onderling op te lossen. "Als het ene bedrijf minder doet, kan een ander bedrijf meer doen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.