Drentse kinderen geven hun leven het hoogste cijfer

Start kids Cascaderun Hoogeveen
Drentse kinderen voelen zich over het algemeen gelukkig © RTV Drenthe/Kim Stellingwerf
Een 8,1. Dat is het gemiddelde cijfer dat Drentse kinderen aan hun leven geven. Daarmee geven zij hun leven een beter cijfer dan kinderen in de rest van het land, blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek van de Kinderombudsman.
In totaal werkten 125 Drentse kinderen tussen de 8 en 18 jaar mee aan het landelijke onderzoek. Ondanks het hoge gemiddelde dat Drentse kinderen hun leven geven, geeft ook 10 procent zijn leven een onvoldoende.

Veilig thuis, maar zorgen om oorlog

Drentse kinderen voelen zich veilig thuis, de verzorging is volgens hen goed en zij vinden dat hun ouders een goed voorbeeld vormen. De zekerheid of het altijd goed zal blijven gaan in hun leven kan wel beter. Opvallend is dat 40 procent van de kinderen aangeeft dat alles goed gaat in hun leven.
Zorgen kent de helft van de Drentse kinderen eigenlijk niet. Als er wel zorgen zijn, dan is dat vooral om de oorlog in Oekraïne en in mindere mate over de toekomst.
De ombudsman vraagt de kinderen ook wat ze zouden veranderen als ze zelf ombudsman zouden zijn. Daaruit blijkt dat de kinderen erg sociaal zijn. Zij zouden zich vooral inzetten voor goed onderwijs, iets aan armoede doen en zorgen dat iedereen een gelukkig leven heeft en erbij hoort.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.