Wildlands boekt 1,3 miljoen euro winst over 2021, 2022 beter dan verwacht

Directeur Erik van Engelen van Wildlands
Directeur Erik van Engelen van Wildlands © Janet Oortwijn/RTV Drenthe
Dierenpark Wildlands in Emmen boekt 1,3 miljoen euro winst in 2021. Dat blijkt uit de jaarrekening, die deze week gepubliceerd is. Het park trok 516.000 bezoekers in dat jaar, vanwege de coronacrisis de helft van het normale aantal bezoekers.
"Het zijn heel gekke jaren geweest", zegt directeur Erik van Engelen. "Het was een vol coronajaar waarin we de helft van het aantal bezoekers draaiden die we daarvoor hadden in een regulier jaar. Er zijn drie oorzaken waardoor de cijfers goed zijn: We hebben een heel goede zomer gehad in 2021, waarin we een maximaal van vijfduizend bezoekers per dag hadden, die hebben we ook elke dag mogen ontvangen in het park."

Miljoenen uit Den Haag

"De tweede reden is dat we de kosten goed onder controle blijven houden. De bestedingen waren ook goed in dat jaar", vervolgt de directeur. "Daarnaast hebben we gebruik kunnen maken van een aantal regelingen vanuit het ministerie. Dat maakt dat we in een heel lastig jaar, financieel heel goed uitkomen."
De coronaregelingen vanuit Den Haag kon de dierentuin goed gebruiken. "Als je dat allemaal bij elkaar optelt, dan gaat het over miljoenen euro's. Dat is een heel belangrijk onderdeel van het resultaat."

'2022 ziet er goed uit'

De resultaten over 2022 zien er tot dusver goed uit, volgens Van Engelen: "Wat ik daarover kan zeggen is dat we heel goed op begroting lopen, zowel de bezoekersaantallen als op de omzet. We hebben de afgelopen jaren heel veel dingen in gang gezet, en dat betaalt zich nu uit in opbrengst per bezoeker. Zoals het er nu naar uitziet, maar het jaar is nog niet helemaal voorbij, gaan we het beter doen dan de prognose. En dat te bedenken dat we de eerste drie weken van januari nog dicht waren, omdat toen de lockdown nog van kracht was."
Tot juli 2022 had Wildlands uitstel van het aflossen van de leningen die de gemeente. aan het park heeft verstrekt. De rekening krediet courant, de mate waarin de dierentuin 'rood' kan staan bij de gemeente Emmen, van in totaal 13 miljoen euro blijft een jaar langer open staan. Namelijk tot juni 2023, zo blijkt uit de jaarcijfers.
Tekst loopt door onder de video:
Wildlands boekt 1,3 miljoen euro winst over 2021
Directeur Erik van Engelen kwam eind 2018 naar Emmen. Hij kreeg de taak om orde op zaken te stellen, omdat Wildlands in een diep dal was beland. Op het dieptepunt leed de dierentuin ruim acht miljoen euro verlies en liepen de abonnementhouders en bezoekersaantallen sterk terug.
Een reddingsplan samen met de gemeente Emmen werd opgesteld, waarbij een aantal mensen hun baan verloor. Ook is de gemeente Emmen sinds 2019 volledig aandeelhouder en nam het miljoenenleningen over van onder meer WMD Drinkwater. Uit de jaarrekening van 2021 blijkt dat Wildlands op 31 december 2021, nog ruim 69 miljoen euro schuld heeft bij de gemeente.

Uitdagingen op gebied van personeel en energieprijzen

Om het tij te keren, investeerde het park afgelopen jaren onder meer in het toevoegen diersoorten, is er flink gesneden in de kosten en onderging Wildlands een aantal verbouwingen. Zoals de doorsteek tussen Nortica en Serenga, de komst van de houtzagerij en onlangs de opening van het vernieuwde entreeplein.
Van Engelen durft te stellen dat het met het park de goede kant op gaat. "Dat kan ik met mijn hand op het hart doen. Ik ben heel tevreden over hoe we er nu bijstaan. Wat we in gang hebben gezet, daar plukken we nu de vruchten van. Het plan van destijds heeft heel goed uitgepakt. Ik vind het heel fijn dat mensen zeggen: Dit is echt weer ons park."
Toch zijn er nog tal van andere uitdagingen in deze tijden: "We hebben het dan over goed personeel, het energievraagstuk houdt ons ook bezig, gezien de energiebehoefte die wij hebben." In januari presenteert Wildlands een tienjarenvisie, met daarin de plannen voor de komende jaren.
En Van Engelen, die eind 2018 als interim-directeur aantrad, blijft voorlopig nog de scepter zwaaien. "Ik heb de afspraak met de gemeente Emmen en de Raad van Commissarissen dat ik blijf zolang het noodzakelijk is. Op het moment dat dat verandert, gaan we daar afspraken over maken. Maar ik ben voorlopig nog niet weg", lacht hij.
'Mensen zeggen: Het is weer ons park'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.