Stemmen maar: Stemweek Drentse 1000 van start

Drentse 1000
Vanaf vandaag kan er gestemd worden voor de beste platen allertijden © RTV Drenthe
Er kan weer gestemd worden op de Drentse lijst der lijsten: de Drentse 1000. In de afgelopen dagen - in aanloop naar het openen van de stembus - spraken we vier Radio Drenthe-presentatoren. Zij konden nauwelijks wachten om hun stemlijstjes in te vullen.
Stemmen kan via deze link en in alle Drentse bibliotheken!

Drentse 1000

De Drentse 1000 is een jaarlijks terugkomende hitlijst met de duizend beste nummers ooit gemaakt, gekozen door de de luisteraars van Radio Drenthe.
Van 18 t/m 25 november is de stemweek en kan iedereen die dat wil zijn of haar stem uitbrengen (minimaal vijf, maximaal twintig nummers). Let hierbij op dat je na het stemmen jouw lijstje nog moet bevestigen via een email die je ontvangt.
De lijst met de duizend mooiste nummers ooit gemaakt volgens Drenten wordt dan uitgezonden van Kerstavond tot en met 31 december. De aftrap is op Kerstavond tijdens een speciale uitzending tussen 18:00 uur en 19:00 uur. Daarna is de lijst dagelijks tussen 07:00 uur en 18:00 uur te beluisteren.

Hoofdprijs

Iedereen die stemt maakt kans op een midweek of lang weekend in een XXL boomhut in Drenthe. De gelukkige winnaar van die prijs maakt RTV Drenthe tijdens de start van de Drentse 1000 op Kerstavond bekend.

Zin in?

"Jazeker", luidde het antwoord van Wim Boer. "Het was mijn droom om ooit een hitparade te presenteren. Nu zijn het duizend nummers. Dus ja, ik ben een gelukkig mens". Ook René Steenbergen is enthousiast: "Laat maar komen, ik ben eraan toe." Presentator Judith Regendorp kan zelfs nog nagenieten van het jaar ervoor. "Vorig jaar was de Drentse 1000 voor het eerst. En dat het zo fantastisch ging en dat er zoveel mensen meedachten en hun tips instuurden, dat is echt tof."
Toch komt er ook wat spanning kijken bij het noteren van de favoriete nummers. Anouk Middel vindt de vraag wat de mooiste Drentse plaat is 'zo ontzettend moeilijk'. Er zijn gewoon zoveel mooie Drentse nummers om uit te kiezen, zegt zij.

Guilty pleasures

We noemen ze dan wel guilty pleasures, de vier radiopresentatoren praten onbeschaamd over hun favoriete foute platen. Zo vertelt Regendorp dat ze als kind luidkeels meezong met Huilen is voor jou te laat van Corry en de Rekels. Maar ook ABBA passeert de revue, maar met de opmerking dat het zó fout is, dat het eigenlijk gewoon heerlijk is. Voulez vous wordt genoemd als Boer zijn guilty pleasure. "Echt een ultiem disconummer. Lekker om op los te gaan." Nog zo'n fout nummer dat stiekem gewoon 'een heel goed liedje' is? "Nou, dat is Especially for you van Kylie Minogue en Jason Donovan", zegt Steenbergen.
Bij Middel kan het niet bij slechts één guilty pleasure blijven: "Daar heb ik er heel veel van", roept ze enthousiast. "Ik houd echt van foute muziek." En welke foute platen mogen wat haar betreft dan helemaal grijs gedraaid worden? André Hazes komt gelijk ter sprake, maar als de presentator er echt maar een mag kiezen wordt het toch Love me just a little bit more van de Dolly Dots.

De állermooiste

De allermooiste nummers zijn volgens de presentatoren de volgende: God only knows van The Beach Boys; At Last van Etta James; Unforgettable fire van U2; en ten slotte Voor haar van Frans Halsema. Of deze nummers ook in de top van de Drentse 1000 belanden, is nog maar de vraag. Maar een ding is zeker: jij kan het verschil maken. Dus haast je naar de digitale stembus, en vel je oordeel over de beste muziek aller tijden.
Dit was de Top 10 van vorig jaar:
1. Daniël Lohues - Hier Kom Ik Weg
2. Skik - Op Fietse
3. Mooi Wark - Doodse Stilte
4. Cuby + Blizzards - Window Of My Eyes
5. Danny Vera - Roller Coaster
6. Ede Staal - Het Het Nog Nooit Zo Donker West
7. Isa Zwart - Mamme See
8. ABBA - Dancing Queen
9. Miss Montreal - Door De Wind
10. Richard Kracht - Why Did You Have To Leave So Soon
Kun je nou helemaal niet wachten op de Drentse 1000 van dit jaar? Luister dan op Spotify de lijst van vorig jaar helemaal terug!

Kracht van Daniël Lohues

Hier Kom Ik Weg kan ook dit jaar rekenen op de nodige stemmers, zoals Harry Jipping van Slijterij Wijn & Zo aan de Vaart in Nieuw-Amsterdam. "Het nummer van Daniël is enorm gaan leven, het is de terechte nummer 1", vertelt hij op Radio Drenthe.
"Vroeger excuseerden we bij ons bij de uitspraak hier kom ik weg, want het is eigenlijk hier kom ik vandaan. Maar nu is het ontzettend gaan leven." Zo is het verworden tot een soort lijflied van Drenthe, ziet de slijter.
Zelf heeft hij een speciaal gevoel bij het nummer. "Daniël komt uit Erica, hij fietste op plekken waar ik vroeger ook kwam. Dat maakt het nummer ontzettend herkenbaar, ook als je uit andere delen van Drenthe komt. De taal en de woorden die hij zingt raken je zo", beschrijft Jipping de kracht van het lied.
Bekijk hier het hele gesprek met Harry Jipping:
Stemmen maar: Stemweek Drentse 1000 van start

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.