'Rijksuniversiteit Groningen wist van plagiaat in boek Albert Gemmeker'

Tegen de promotie van Ad van Liempt is een klacht ingediend vanwege plagiaat. Van Liempt promoveerde met zijn boek over kampcommandant Albert Gemmeker van Westerbork.
Historicus Rudolf Dekker zet vraagtekens bij het boek van Gemmeker, maar niet alleen bij dat werk. "Je zou eerder kunnen spreken van serieel plagiaat omdat hij in veel van zijn boeken ideeën, informatie en concepten van andere auteurs overneemt die hij niet de credits geeft", zei Dekker bij het NPO 1-programma dr Kelder en Co.

Achter de oren krabben
Dekker verbaast zich erover dat weinig mensen vraagtekens zetten bij de werken van Van Liempt. "Het is een interessante kwestie. Ik denk dat niet alleen de Rijksuniversiteit Groningen zich achter de oren moet krabben, maar ook de Nederlandse media. Die laten zo'n situatie tien of vijftien jaar bestaan zonder in te grijpen."

De RUG ontving een klacht over het boek van Van Liempt, die overigens niet ingediend werd door Dekker. Wel was de universiteit volgens de historicus op de hoogte dat er vragen over het boek waren ontstaan.  "Toevallig weet ik dat in de letterenfaculteit al vragen waren", zegt hij. "Dit wisten ze, maar de promotie was gepland en bovendien stond heel 4 en 5 mei in het teken van Ad van Liempt", zegt hij. 

Ik ga niet reageren op een boek dat ik niet ken
Ad van Liempt


Van Liempt zelf wilde niet reageren op de uitspraken van Dekker. In een schriftelijke reactie aan dr Kelder en Co zegt hij: "Rudolf Dekker wil mij dat boek niet laten inzien. Ik ga niet reageren op een boek dat ik niet ken." Eerder gaf Van Liempt al aan het onderzoek van de RUG naar zijn boek over Gemmeker met vertrouwen tegemoet te zien.