Proef eikenprocessierups in Westerveld succesvol: 80 procent minder nesten

Het bestrijden van de eikenprocessierups door hun natuurlijke vijand te lokken, blijkt succesvol. Op de proeflocatie in Wapserveen werd 80 procent minder nesten aangetroffen dan op de controlelocatie, eveneens in Wapserveen.
Dat wordt gemeld op de website Nature Today door Kenniscentrum Eikenprocessierups, waar Silvia Hellingman uit Wapserveen deel van uitmaakt. De test werd in 2018 gestart en bleek het
. De proef wordt uitgevoerd in Wapserveen op inmiddels drie locaties en duurt drie jaar. Aan het Westeinde worden vanaf 2018 natuurlijke vijanden van de rups actief gestimuleerd. Op de twee controlelocaties, beide op de Van Helomaweg, worden geen extra maatregelen genomen.

Lees meer: Nesten eikenprocessierups Wapserveen in korte tijd gehalveerd

Aan het Westeinde zijn vorig jaar duizenden planten van tientallen soorten aangeplant om natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te lokken. Voorbeelden zijn sluipwespen, sluipvliegen, gaasvliegen en zweefvliegen. Ook werden twintig nestkasten opgehangen voor pimpelmezen, mussen en andere vogels die insecten eten.
Op die locatie werd bijna 90 procent van de nesten aangevreten. Op de controlelocatie was dat maar 3 procent. In de proef is niet onderzocht of de grondnesten ook afgenomen zijn.

Lees meer: Eikenprocessierups nestelt zich ook in de bodem

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.