Agnes Mulder: 'Kennelijk is het onvoldoende doorgekomen'

lelylijn
Het beoogde tracé van de Lelylijn © RTV Noord
Hoe kan het dat Drenthe aan het kortste eind trekt als het gaat om de verdeling van geld voor betere bereikbaarheid? ''Kennelijk is het onvoldoende doorgekomen, want het staat er niet in." Zo reageert CDA-Kamerlid Agnes Mulder uit Assen op de verdeling van rijksgeld voor betere bereikbaarheid, met onder meer verbetering van het spoor, in het Radio Drenthe-programma Cassata.
Want er was 7,5 miljard te verdelen. Maar deze week werd bekend dat er bijna geen geld naar Drenthe gaat als het gaat om het verbeteren van de bereikbaarheid, waaronder ook verbetering van het spoor valt. Dus er is geen geld om de spoorlijn Groningen-Assen-Randstad te versnellen, geen geld voor de Nedersaksenlijn en geen geld om de ergste problemen op het spoor tussen Meppel en Zwolle op te lossen. Voor de Lelylijn wordt er wel geld beschikbaar gemaakt voor verder onderzoek.

Op de agenda

Hoe krijg je dit dan toch op de agenda? "Ik kijk dan naar wat ik kan doen als Kamerlid. En dat is mijn collega Harry van der Molen die woordvoerder is direct achter de broek zitten. Hij zegt dat dit heel duidelijk op de radar staat." Ook staan er over anderhalf week een tweetal debatten gepland. "Ik ga hiermee aan de slag, en ik ben al erg blij met een collega die daarmee aan de bak wil."
Maar er is meer nodig. "Dit is niet iets wat het CDA alleen kan, daar heb je andere partijen voor nodig." Hiermee doelt Mulder onder andere op VVD-Kamerlid Mark Strolenberg uit Hoogeveen. "Ik hoop wel dat hij hiervoor gaat staan, want we hebben hem hier wel erg voor nodig," aldus Mulder.

Eerste stap is gezet

Al ziet Mulder het geld voor de Lelylijn wel als positief. "Er zijn niet zoveel projecten die in het regeerakkoord terecht zijn gekomen, maar dit is er een van. En dat is drie miljard voor Noord-Nederland." Een eerste stap. "Het is natuurlijk wel zo dat als je het niet aankaart in Den Haag, dan gebeurt er natuurlijk nooit wat. Dus het is wel een duidelijke eerste stap."
Bekijk hieronder de uitzending van Cassata waarin CDA-Kamerlid Agnes Mulder en gedeputeerde Nelleke Vedelaar van Verkeer en Vervoer praten over de verdeling van het rijksgeld voor betere bereikbaarheid.
CDA-Kamerlid Agnes Mulder bij Cassata
Waar gaat het geld allemaal wel naar toe?
Ruim de helft van de 7,5 miljard euro die het kabinet uittrekt voor bereikbaarheid van nieuwe woonwijken gaat naar openbaar vervoer. Verder gaat een derde naar voorzieningen voor auto's en ruim 10 procent naar fietspaden. Dat er geld zou komen voor bereikbaarheid stond al in het regeerakkoord, maar nu is bekendgemaakt hoe het wordt verdeeld.
Een groot deel, ruim 1,5 miljard euro, gaat naar de verbetering van het spoor en de stations tussen Leiden en Dordrecht. De verbeteringen zijn nodig omdat voor de komende jaren de bouw is voorzien van 77.000 woningen langs of vlak bij het spoor in onder meer Leiden, Dordrecht, Den Haag, Schiedam en Rotterdam.
Ruim 1 miljard stopt het kabinet in maatregelen om de doorstroming op de wegen te vergroten. Het grootste deel van dat geld wordt besteed aan het uitbreiden van wegcapaciteit bij bestaande knelpunten en bij grote nieuwbouwlocaties.
Ruim 800 miljoen euro gaat naar het verbeteren van de bereikbaarheid van de regio Eindhoven. Daar worden de komende jaren veel huizen gebouwd in de omgeving van de treinstations. Het kabinet wil daarom de spoorcapaciteit uitbreiden en verbindingen met Limburg en Aken verbeteren.
Fietsen
Andere projecten zijn het doortrekken van de Amsterdamse Noord/Zuidlijn naar Hoofddorp en Schiphol, een nieuw treinstation in Groningen, het uitbreiden van station Amsterdam Zuid en het verbeteren van de spoorcapaciteit in de Achterhoek.
Het kabinet steekt verder 780 miljoen in fietsinfrastructuur door het hele land. Het gaat onder meer om zogenoemde doorfietsroutes, waar fietsers snel van en naar huis kunnen fietsen
De weigering van het Rijk om bij te dragen aan noordelijk spoor blijkt uit de zogeheten MIRT-afspraken (Meerjaren Infrastructuur, Ruimte en Transport) en is gekoppeld aan het extra geld voor infrastructuur bij nieuwe woningbouw. Van de landelijke 7,5 miljard voor wegen en spoor bij woningen gaat slechts 242 miljoen naar het Noorden, vooral de stad Groningen.
Bron: NOS

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl