Afscheid met gouden randje: lintje voor dorpsvoorzitter Rikus Haasken

Rikus Haasken
Burgemeester Van Oosterhout spelt van Haasken de versierselen op. © RTV Drenthe / Rien Kort
"Nou, u mag de koning de hartelijke groeten doen", lacht Rikus Haasken enigszins beduusd. Met een schuin oog kijkt hij trots en een tikkeltje ongelovig naar de versierselen die burgemeester Eric van Oosterhout hem zojuist heeft opgespeld. Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zijn afscheid als dorpsvoorzitter van Nieuw-Amsterdam/Veenoord en voorzitter van dorpshuis De Veurkamer kon minder, zou je op zijn Drents kunnen zeggen.
Haasken kreeg vanavond de Koninklijke onderscheiding uitgereikt in De Veurkamer tijdens de viering van het vijftigjarig bestaan van het dorpsbestuur. Hoogtepunt was de uitreiking van het lintje aan Haasken. Van Oosterhout somde in de aanloop naar het onderscheidingsmoment de verdiensten Haasken nog eens op.
Zo is Haasken dertig jaar onderdeel geweest van het dorpsbestuur, waarvan twintig als voorzitter. In die rol was hij nauw betrokken bij de centrumvernieuwing van zo'n zes jaar geleden. Vooral het winkelcentrum in Nieuw-Amsterdam kampte met verpaupering. De facelift met een kostenplaatje van twee miljoen euro die volgde, voorzag het dorpshart weer van een frisse uitstraling.

De Schalm

Daarnaast heeft Haasken ruim tien jaar lang het voorzitterschap op zich genomen van dorpshuis De Schalm, dat vorig jaar werd gesloopt. Bij de opvolger van De Schalm, het huidige multifunctioneel centrum De Veurkamer, heeft hij veel betekend. Hij dacht mee, vergaderde mee, was bij bouwbesprekingen aanwezig en benaderde fondsen.
Rikus Haasken
Rikus Haasken met zijn Koninklijke Onderscheiding © RTV Drenthe / Rien Kort

Van Gogh Huis

Ook was Haasken volop betrokken bij de oprichting van het Van Gogh Huis. Hier kunnen bezoekers onder meer een kijkje nemen in de kamer waar Vincent van Gogh enkele maanden in het najaar van 1883 verbleef.
Van Oosterhout bestempelde Haasken verder als een echte verbinder, die goede contacten met de provincie, gemeente en andere dorpsbesturen heeft onderhouden. Dat allemaal in het belang van het dorp zelf. Al dat vrijwilligerswerk, want dat was het, mocht niet onopgemerkt gebleven. Met een lintje dus als resultaat.

Boer

Haasken, die van niets wist, is er zelf even sprakeloos van, meldt hij ineens op het podium van De Veurkamer staat. "Ik heb dit werk altijd met veel plezier gedaan", vertelt hij. "Ik vind het ook leuk om met mensen in contact te komen. Als boer spreek je niet veel anderen, op een vertegenwoordiger na dan", grapte hij. Op bescheiden wijze besluit hij dat het allemaal niet gehoeven had, maar zijn brede lach verraadt dat hij best trots is op de onderscheiding.
De opvolger van Haasken is al bekend: Erwin de Vries neemt het stokje over als nieuwe dorpsvoorzitter.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl