Deze geboren en getogen Emmenaar is trots en durft dat hardop te zeggen

ronald oostingh
Ronald, een trotse Emmenaar © RTV Drenthe
Met een grote glimlach reed ik vanochtend richting de redactie in Assen. Op de radio kwam het nieuws voorbij dat Emmen op de tweede plek staat als gezondste stad van Nederland. Eindelijk, 'we' staan eens bovenaan in een onderzoek naar steden.
Want laten we eerlijk zijn, als Emmen het landelijke nieuws haalt is het net iets te vaak andersom.
Advies- en ingenieursorganisatie Arcadis maakte een inventarisatie van de gezondheid van 25 Nederlandse steden. Groningen, Emmen en Apeldoorn vormen de top-3. De onderzoekers keken naar vijf verschillende factoren, bijvoorbeeld of het voetgangersvriendelijk is en hoe het met de luchtkwaliteit gesteld is. Emmen scoort het best op goede luchtkwaliteit, weinig geluidsoverlast en weinig hittestress.
Amsterdam, Zaanstad en Rotterdam staan onderaan de lijst.

'Lelijk'

Jaarlijks lijkt het wel een soort van traditie in verschillende appgroepen met vrienden. 'Haha Oostingh, jouw stad is weer in het nieuws', als die appjes in het scherm van mijn mobiel verschijnen weet ik weer genoeg: er is weer een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat Emmen ergens onderaan bungelt als een van de 'lelijkste' gemeenten.
En dat terwijl de stad de afgelopen jaren - naar mijn bescheiden mening - juist een prachtige metamorfose heeft ondergaan. Het relatief nieuwe Raadhuisplein is nog altijd een juweel, waar in de zomer blije baby's, peuters en kleuters spetteren bij de waterpartijen.

Winsumpraktijken

Wandel iets verder en kijk hoe je van nieuw richting oud loopt in het historische centrum. Maar goed, kennelijk gelden voor dat jaarlijkse zogeheten Atlasonderzoek andere maatstaven. 'Laat de vrienden in de appgroepen maar lachen', denk ik elk jaar. Emmen hoeft immers ook niet de populairste te zijn.
Want je wil ook niet van die praktijken zoals in het Groningse Winsum, dat zo ongeveer overspoeld werd door bezoekers nadat het werd uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland. Emmen is rustig, Emmen is groen, laat dat lekker zo blijven. Net als de bescheidenheid van de inwoners, dat siert ze.
(Tekst gaat verder onder de video)
Trots overheerst in Emmen na tweede plek op gezondheidslijst

Trots

En ook al zit het niet in de volksaard, toch kan een Drent ook trots zijn. Zoals ik eerder schreef: ik was het vanochtend vroeg in de auto. Want de ruimte, het groen, de schone lucht; Emmen scoort er goed op en dat is iets om trots op te zijn. Op straat in de stad merkte ik het ook aan de mensen die wij tijdens het opnemen van een reportage ernaar vroegen.
"Ik voel mij hier senang", glimlacht een 90-jarige bewoner. Hij woont al dertig jaar in Emmen en doet dat naar volle tevredenheid. "Ik gok ook dat dit ervoor zorgt dat Emmenaren iets meer trots zijn en inzien wat voor mooie punten de stad heeft", voegt een andere inwoner daaraan toe.

WhatsApp-groep

Ook vanochtend ging het los op WhatsApp. Niet bij die van mijn vrienden, maar in die van de wethouders van de gemeente Emmen. "Ja, dit nieuws werd wel even gedeeld", glundert wethouder Raymond Wanders. Hij prijst zijn stad om de rust, ruimte en de naoberschap.
Ik moet iets bekennen: ik woon zelf niet meer in Emmen, maar in Zwolle. Wegens de studie vertrokken, door de liefde blijven hangen. Maar ook Emmen blijft een liefde, waar ik nog altijd graag terugkom. En in het onderzoek staat Groningen dan wel op één, maar wat mij betreft - en met mij veel Emmenaren - gaat er echt wel iets boven Groningen.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.