Drenthe hoopt op miljoenen om dorpshuizen en sportclubs te compenseren

Het bestuur van het dorpshuis in Nieuw-Buinen ligt met elkaar overhoop
De provincie ondersteunt met het geld onder meer dorpshuizen © RTV Drenthe / Tom Meijers
Gemeenten en provincies krijgen vanaf het voorjaar van 2023 structureel extra geld om publieke en maatschappelijke voorzieningen zoals dorpshuizen te compenseren voor de gestegen energiekosten. Hoeveel van die 300 miljoen euro in Drenthe terechtkomt, is nog niet bekend.
Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken: "Met dit geld hebben gemeenten en provincies de mogelijkheid om voorzieningen met een maatschappelijke functie extra te ondersteunen als dat nodig is. Denk bijvoorbeeld aan buurt- en dorpshuizen die te maken hebben gekregen met hoge energiekosten. Het is aan gemeenten en provincies zelf om te beslissen aan welke maatschappelijke voorzieningen ze dit geld willen besteden en zo lokaal aanvullende maatregelen te nemen."

Drents bedrag nog niet bekend

Volgens ambtenaren op het provinciehuis in Assen wordt pas in mei duidelijk hoeveel geld Drenthe krijgt. Die duidelijkheid komt pas na de behandeling van de Voorjaarsnota.
Omdat de energieprijzen de pan uit rijzen kwam de provincie Drenthe onlangs met een noodfonds van 5 miljoen euro voor huishoudens, bedrijven en 'maatschappelijk vastgoed; zoals dorpshuizen, sportaccommodaties en scholen. Dat geld is alleen bedoeld voor energiebesparende maatregelen. Ook andere provincies zoals Gelderland, en Overijssel hebben soortgelijke noodfondsen beschikbaar gesteld.

Structureel en indexeren

De 300 miljoen euro extra is structureel en gaat jaarlijks bijgesteld worden als prijzen omhoog gaan. Het ministerie van Binnenlandse zaken verwacht op dit moment dat 300 miljoen euro voor de periode 2023-2025 voldoende is en denkt dat voor 2026 en 2027 het bedrag oploopt naar ongeveer 400 miljoen euro.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.