Honderden meldingen van bedreigingen en geweld tegen Noordelijke politieagenten

Politieagenten in Noord-Nederland hebben regelmatig last van belediging en geweld (Rechten: RTV Drenthe/Hugo Boogaerdt)
Politieagenten in Noord-Nederland hebben regelmatig last van belediging en geweld (Rechten: RTV Drenthe/Hugo Boogaerdt)
De politie in Noord-Nederland had in de eerste zes maanden van het jaar 653 keer te maken met belediging of geweld tegen agenten. Alleen agenten in de regio's Rotterdam, Den Haag en Limburg hebben hier gemiddeld vaker mee te maken.
Dit komt neer op 3,8 meldingen per tienduizend inwoners. Dat blijkt uit regionale cijfers die de politie heeft gepubliceerd. Volgens korpschef Erik Akerboom lijkt het alsof mensen een steeds korter lontje krijgen.

De gemelde incidenten lopen uiteen van beledigingen (op sociale media) of het verzetten bij een aanhouding tot mishandeling en poging tot doodslag. Uit de cijfers blijkt dat agenten bij een 'niet geplande aanhouding' het vaakst te maken kregen met beledigingen of geweld. Ook tijdens uitgaansavonden was het geregeld raak.
De impact op agenten is groot, vertelt Ruud Verkuilen, landelijk programmamanager geweld tegen politieambtenaren. "Collega's zijn het ook behoorlijk zat. Sommige collega's maken het ook meerdere keren mee. Het stapelt zich op. Je hebt daarnaast te maken met het thuisfront. Het is ingrijpend als je aan je kinderen moet uitleggen dat je een blauw oog hebt opgelopen."

Noord-Holland rustigste regio

De rustigste regio in Nederland is Noord-Holland. Hier werden 168 meldingen gedaan van geweld of belediging tegen de politieagenten. Dit komt neer op 1,1 meldingen per tienduizend inwoners. Amsterdam hoort niet bij de regio Noord-Holland. In de regio Amsterdam gaat het om 315 meldingen en dat komt neer op drie meldingen per tienduizend inwoners.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.