Studenten bedenken Ei van Columbus om kippen te beschermen tegen vogelgriep

Mink Sieders, student aan de Rijksuniversiteit Groningen
Sieders bedacht met zijn team een mogelijke oplossing © RTV Drenthe
Een fabriekje in de longen van een kip dat ze moet beschermen tegen de vogelgriep. Het is een idee van studenten van de Rijksuniversiteit Groningen.
Mink Sieders, student biomedische wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen is een van die studenten uit de onderzoeksgroep.
Aan tafel bij De Staat van Drenthe vertelt hij wat ze bedacht hebben om de kip te beschermen tegen de vogelgriep: "We hebben een bacterie die van nature in de longen leeft van kippen en goed is voor het immuunsysteem, een extra functie gegeven. Namelijk nanolichamen." De extra functie is een soort superpower. "Die nanolichamen die binden zich aan het virus en voorkomen dat het virus zich aan de cellen van de kip kan hechten."
En dat ziet er als volgt uit:
(tekst gaat verder onder de video)
Hoe werkt nanobuddy?

Vernevelen in plaats van vaccineren

Het grote verschil met vaccineren is dat door het te sprayen niet iedere kip een prik nodig heeft. "De bacterie komt dan in de longen terecht en daar kan die dan die nanolichamen produceren en die nanolichamen werken als een muur die het virus buiten de kip houdt. Dus het virus komt niet meer de kip in," legt Sieders uit.

Interesse

Het project is onderdeel van een internationale wedstrijd, waarvoor ze eind oktober naar Parijs gingen. De opdracht: een probleem oplossen door middel van synthetische biologie. "In een podcast hoorde iemand over de vogelgriep en dat hier nog geen oplossing voor was. In mijn hoofd zag ik het voor mij dat we elke kip in Nederland één voor één zouden moeten vaccineren. Ik dacht: 'dat kan anders'."
De interesse voor het onderwerp was gewekt en samen met zijn team is Sieders aan de slag gegaan. Het laboratorium is vervolgens voor weken hun werkplek. "Het waren lange dagen waarin we moesten wachten of ons idee werkte. Testen, testen, testen. Dat was wat we deden."

Hoe nu verder?

Op dieren mogen ze nog niet testen. "Al het onderzoek naar vogelgriep vindt plaats in Wageningen. Maar mocht onze 'superbacterie' helemaal af zijn, dan willen we dat wel graag op ratten testen."
Daarnaast speelt er een ander probleem: financiën. "We hebben niet de resources om heel ver te gaan. Wij zijn ook maar studenten. Er is een kans dat iemand het oppakt. Misschien ooit."
Ook is de Europese regelgeving nog niet zover: het vlees is na vernevelen niet meer geschikt voor de Europese markt. Hoe dan ook is het project Nanobuddy voor Sieders en zijn team min of meer al geslaagd: hun idee en uitwerking kreeg de gouden medaille in Parijs.
In de Staat van Drenthe bespreekt presentatrice Marjolein Lauret met verschillende gasten de impact van het vogelgriepvirus. De hele uitzending van De Staat van Drenthe terugkijken kan ook. Klik dan hier.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.