Drukte bij kleermakers: 'Ook jongeren weten ons te vinden'

Amid in zijn naaiatelier
Latif ziet een andere doelgroep in zijn winkel dan 15 jaar geleden © RTV Drenthe / Jesse van der Werf
Kleermakers hebben het druk. Door de inflatie is ook kleding duur geworden, waardoor het goedkoper is om oude kleding te laten repareren in plaats van nieuwe te kopen.
Uit een rondgang van RTV Drenthe langs zes kledingmakers blijkt dat de laatste tijd meer mensen hun kleding bij hen laten repareren. Waar klanten vroeger één keer langskwamen, komen zij nu vaker terug.

Energiecrisis

Amid Latif merkt dat mensen ontdekken dat zij hun kleding ook kunnen laten repareren, in plaats van het weg te gooien. Hij is eigenaar van Amid's Kledingatelier in Roden. Het is naar eigen zeggen veel drukker in de winkel dan een paar maanden geleden.
Latif leidt dit terug naar de hogere prijzen voor energie. "Mensen hebben minder te besteden. De klanten willen zuiniger leven en kleding langer gebruiken."
Vanwege de drukte heeft Latif nieuwe mensen aan moeten nemen. "Ik doe het werk samen met mijn vrouw, wij zijn allebei geboren in Afghanistan. We hebben ook nog iemand uit Syrië in dienst. In het weekend helpt ook nog een Nederlands iemand. We zijn dus behoorlijk multicultureel", grapt hij.
Recentelijk heeft hij ook nog een Oekraïense jonge vrouw in dienst genomen. "Dat is een win-winsituatie. Zij krijgt de kans hier aan het werk te gaan en de taal goed te leren en wij hebben extra hulp. Ze levert echt goed werk af."
Tekst gaat verder onder de foto
Werknemer van Amids naaiatelier
Latif heeft extra personeel moeten aannemen om de drukte aan te kunnen © RTV Drenthe / Jesse van der Werf

Jongere doelgroep

Latif ziet dat dezelfde mensen vaker terugkomen in de winkel. Daarnaast ziet hij een verschuiving in de doelgroep die het atelier bezoekt.
"Ik zit hier al vijftien jaar. In het begin kwamen er vooral oudere mensen, maar tegenwoordig trekken we ook een jongere doelgroep aan. Jongeren willen hun kleding ook langer gebruiken."
"Dit heeft denk ik twee redenen", vervolgt Latif. "De jongeren zijn zuinig op hun kleding en daarmee op hun portemonnee, maar ze proberen ook na te denken over hoe ze het milieu zo veel mogelijk kunnen sparen."

Weggooien is zonde

Rezwana Hussaini sluit zich bij het verhaal van Latif aan. Zij is eigenaresse van het Naaiatelier in Beilen. Het is in haar ogen een goede zaak dat er tegenwoordig meer mensen zijn die hun kleding laten repareren.
"Klanten vertellen weleens dat ze blij zijn dat wij bestaan, omdat nieuwe kleding te duur is. De prijzen zijn eigenlijk overal gestegen. Vroeger gooiden mensen hun kleding sneller weg, nu komen ze het laten repareren. Weggooien vinden mensen tegenwoordig zonde", vertelt Hussaini.
Ze ziet veel nieuwe klanten, maar dat komt ook omdat haar zaak nog niet zo lang bestaat. Wat Hussaini wel opvalt, is dat mensen die eenmaal langskomen ook vaker terugkomen. "We krijgen vaak te horen dat we netjes werken. De klanten zijn tevreden."
Tekst gaat verder onder de foto
Rezwana Naaiatelier Beilen
Hussaini merkt dat mensen vaker terugkomen © RTV Drenthe / Jesse van der Werf

Goed voor de toekomst

Hussaini draagt het milieu ook een warm hart toe. "Sommige mensen komen binnen met heel kleine gaatjes in hun kleding. Die spullen hoeven dus echt niet weggegooid te worden. Het kan gewoon gerepareerd worden."
"Kleding laten repareren is goed voor de toekomst. Er is de laatste jaren veel plastic in de zee terechtgekomen. Dat is niet goed voor de dieren die daar leven. Door kleding niet direct weg te gooien, denk je na over je portemonnee en het milieu. Eigenlijk zijn we al een beetje te laat."
Bekijk hieronder de video waarin de kledingmakers vertellen over de drukte in hun ateliers:
Kleermakers hebben het druk door hogere prijzen van nieuwe kleding

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.