Cel geëist tegen Emmenaar voor chantage met naaktfoto’s

Het OM wil dat de Emmenaar voor drie maanden achter de tralies verdwijnt wegens chantage (Rechten: RTV Drenthe/Wolter Klok)
Het OM wil dat de Emmenaar voor drie maanden achter de tralies verdwijnt wegens chantage (Rechten: RTV Drenthe/Wolter Klok)
Een 29-jarige man uit Emmen zou voor het chanteren van een vrouw uit Heerenveen drie maanden de cel in moeten. Het Openbaar Ministerie (OM) legde die eis vandaag op tafel. De man dreigde naaktfoto's naar haar ouders te sturen, als zij geen naaktfilmpjes naar hem stuurde.
Als waarschuwing zou de man daarnaast nog een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden opgelegd moeten krijgen. Het OM vindt dat de man zich schuldig maakte aan afdreiging en poging daartoe.

Naaktfoto's

Het slachtoffer deed begin vorig jaar aangifte. Ze was 17 jaar oud toen ze de Emmenaar leerde kennen via Instagram. De man won haar vertrouwen en vroeg op den duur een naaktfoto te sturen. In eerste instantie weigerde ze dit. Maar toen de man bleef aandringen, zwichtte ze alsnog en stuurde een foto van haar blote borsten. Tussen april en juni 2017 werd ze vervolgens gechanteerd.
Voor de Emmenaar waren de borsten niet voldoende. Hij wilde meer naaktfoto’s en dreigde de foto naar haar ouders te sturen. De vrouw stuurde nog enkele foto’s, waarna hij om naaktfilmpjes vroeg. De vrouw verbrak het contact en durfde enige tijd later aangifte te doen.

'Gegevens misbruikt'

Bij de politie zei de man dat zijn gegevens van internet waren gehaald en misbruikt. Hij deed hiervan geen aangifte. Tegenover de rechter verklaarde de verdachte dat hij zijn telefoon had uitgeleend. Aan wie, dat wilde hij niet zeggen. Hij beschermde die persoon en aanvaardde de gevolgen, zei hij. De officier van justitie geloofde dit verhaal niet.
De Emmenaar heeft geen strafblad. Bij de politie kwamen meldingen binnen van drie andere vrouwen die in 2013 op die manier door hem zijn benaderd. De man ontkende deze beschuldigingen. De vrouwen deden geen aangifte. Het OM besloot de man hierin niet te vervolgen.
De officier eiste ook een schadevergoeding van 1300 euro voor het slachtoffer uit Heerenveen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.