'Shell Havelte verzamelde handtekeningen tegen nieuw tankstation'

Shell Van Helomaweg
Het Shell-tankstation aan de Van Helomaweg © Google Streetview
De gemeente Westerveld en de initiatiefnemer van een nieuw tankstation van Oliehandel Kreuze op het bedrijventerrein van Havelte kunnen zich niet voorstellen dat iemand daar last van kan hebben.
"De dichtstbijzijnde bewoners van een bedrijfswoning hebben geen enkel bezwaar", zei initiatiefnemer Gerald Meijer vandaag bij de Raad van State. "De bezwaren komen allemaal uit de hoek van het Shell-station aan de Van Helomaweg. Er is een raadsman langs de deuren gestuurd om handtekeningen tegen mijn tankstation op te halen."

'Kantoorplannen op 3 meter'

Volgens de raadsman van de tegenstanders zijn er wel degelijk serieuze bezwaren tegen het plan voor het tankstation aan de Oeveraseweg. Zo zou het nieuwe tankstation te dicht bij een gepland kantoor- en bedrijfsverzamelgebouw komen. "Er zit maar 3 meter tussen. Dat is niet alleen brandgevaarlijk, maar zorgt ook voor een slechte leef-, woon- en werkklimaat", zei de raadsman tegen de rechter. Die wilde van de gemeente weten hoe het er voor staat met de kantoorplannen en of die werkelijk zo dicht bij het tankstation komt.
De gemeentewoordvoerder gaf aan dat B & W binnenkort een besluit nemen over de bezwaren tegen de nieuwbouw op het bedrijventerrein. "Maar er zit wel degelijk vele meters meer afstand tussen het tankstation en het kantoor dan 3 meter. Bovendien zijn beide initiatiefnemers nog in overleg over de situering van het nieuwe kantoorpand. Dat komt mogelijk nog op een grotere afstand van het tankstation."

Inschijnende koplampen

Initiatiefnemer Meijer bevestigde dat. Die gaf verder aan dat hij na eerder overleg met omwonenden een rijroute voor het tankstationverkeer heeft uitgedokterd waardoor geen van de omliggende bewoners van de bedrijfswoningen last heeft van inschijnende koplampen. Ook blijkt uit verkeersonderzoek dat er geen onaanvaardbare overlast van auto's en vrachtwagens op de Oeveraseweg komt.
De raadsman van de tegenstanders trok dat onderzoek in twijfel en zei dat hij voor de bodemzaak van volgend jaar nog met een tegenonderzoek zal komen. Mocht de rechter het plan voor het tankstation in stand laten, dan gaat Meijer waarschijnlijk een omgevingsvergunning aanvragen. Met de bouw van het Kreuze-tankstation wil hij wachten totdat de hoogste bestuursrechter later volgend jaar einduitspraak heeft gedaan. Spoeduitspraak volgt in twee weken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.