Hulpsinterklazen in actie voor minima: 'Ieder kind moet een leuke Sinterklaas kunnen vieren'

Bij de Willibrordkerk worden cadeaus ingezameld
Bij de Willibrordkerk worden cadeaus ingezameld © Janet Oortwijn/RTV Drenthe
De goedheiligman is weer in het land en dus moeten de hulpsinterklazen in onze provincie ook weer aan de bak. Op tal van plekken zijn initiatieven ontplooid om minima ook een onbezorgde pakjesavond te kunnen bezorgen.
In Borger is het een drukte van belang bij de Willibrordkerk in het centrum. Pakhuis 51 huisvest daar dit jaar en voor de negende keer op rij zamelt het cadeaus in voor gezinnen met een kleine portemonnee. Vanmiddag konden mensen cadeaus doneren.

'Even spieken, hoor'

"Ik heb speelgoed gebracht", zegt een inwoonster die een tas vol in de winkelwagens zet. "Ik heb voorheen een kinderwinkel gehad en dit had ik nog liggen. Het krijgt nu een nieuwe bestemming. Het is een super initiatief. Ieder kind moet gewoon een leuke Sinterklaas kunnen vieren."
"Zoveel?", zegt Marije Greven, van de organisatie, tegen iemand anders die puzzels en speelgoed in de kar legt. "Even spieken hoor, wat een leuke spullen. Bedankt!"
De kar wordt de kerk in gereden en op de vloer wordt alles uitgestald, per categorie. Vrijwilligers sorteren alles op leeftijd. "Ik denk dat we de tegels niet meer kunnen zien straks. "Spelletjes doen het altijd goed. En puzzels ook. Gezinsspellen vinden mensen ook altijd leuk om mee te nemen. Alles is op leeftijd gesorteerd en ouders kunnen dan makkelijk kiezen."
Alma Huizing en Marije Greven van Pakhuis 51
Alma Huizing en Marije Greven van Pakhuis 51 © Janet Oortwijn/RTV Drenthe
"Bij veel acties worden al kant en klare pakketten opgestuurd", zegt Alma Huizing van de organisatie. "Bij ons mogen ouders zelf cadeaus uitzoeken voor hun kinderen. Ze krijgen dan ook inpakpapier mee en wat lekkers voor de sinterklaasavond. Dat willen we er wel echt inhouden." Ook zijn er veel ondernemers uit het dorp die cadeaus of etenswaren schenken.

Meer aanmeldingen dan ooit

Gezinnen met een kleine portemonnee kunnen zich via de website van Pakhuis 51 aanmelden. Vrijdag kunnen ouders dan langskomen om cadeaus uit te zoeken. Er zijn al meer dan honderd kinderen aangemeld. Meer dan ooit tevoren: "We denken dat de energiecrisis een rol speelt. Dat kunnen we niet met zekerheid zeggen. Maar ook Oekraïense gezinnen die meedoen en statushouders zien we ook steeds meer voorbijkomen in de aanmeldingen."
"Ik hoop dat de actie slaagt", zegt iemand die tweedehands speelgoed komt doneren. "Nou, met zulke cadeaus komt dat zeker goed. Doeg!", antwoordt Greven, die het zoveelste karretje naar binnen rijdt. "Ik denk dat we wel tot in de late uurtjes bezig zijn met sorteren. We gaan nog even stilletjes door."
Hulpsinterklazen in actie voor minima

Flinke klus

In Hoogeveen zijn ze ook druk bezig met een Sinterklaasactie. Daar zijn de pakketjes verzameld en inmiddels ingepakt door vrijwilligersorganisatie Humanitas. Het enige wat nog wacht is de bezorging. Maar ook daar is over nagedacht. Op tafel liggen stapels kadootjes gesorteerd per wijk. "Zo weten we precies hoeveel cadeaus per gebied bezorgd moeten worden", legt vrijwilliger Anna van de Laar uit. "Het wordt wel een flinke klus, want we gaan dat maar met zijn vieren doen."
De organisatie heeft ervoor gekozen om de Sinterklaasactie deze keer iets anders aan te vliegen dan de voorgaande jaren. Humanitas koopt namelijk cadeaus met het geld dat ze van donateurs krijgt. "We hebben een bepaald bedrag waar we ons aan moeten houden", vervolgt van de Laar. "Dus samen met een speelgoedwinkel hebben we een lijst met presentjes samengesteld die we kunnen betalen. Vervolgens hebben we die lijst opgestuurd naar alle mensen die zich hebben opgegeven voor de actie. De kinderen konden vervolgens een verlanglijstje maken en weer naar ons terug sturen."
Humanitas Hoogeveen Sinterklaas
Anna van de Laar en Maaike van der Zande van Humanitas zijn druk met het sorteren van de kado's voor bezorging © RTV Drenthe / Wouter Westerveld

Lego blijkt populair

Humanitas organiseert al jaren sinterklaasacties. Dit vinden ze belangrijk, want dit jaar zijn er meer aanvragen binnengekomen dan anders, zegt de vrijwilliger. "Het zijn er 197 in totaal. Dat zijn er 25 meer dan vorig jaar. Veel mensen laten aan ons weten dat ze door de hoge gasprijzen niet meer rond kunnen komen. En dus ook niks kunnen halen voor hun kinderen."
Ieder kind in de gemeente verdient daarom een leuk kadootje, vindt Humanitas. "Ouders kunnen natuurlijk ook zelf bepalen of ze het willen geven met Sinterklaas of met kerst." Het meest gevraagde presentje is Lego. Waarom dat zo populair is weet van de Laar niet. "Waarschijnlijk vinden veel kinderen het leuk dat ze het zelf in elkaar kunnen zetten en lekker bezig kunnen zijn."

Andere opzet

De vrijwilligersorganisatie is blij met de opzet van dit jaar, maar waarschijnlijk gaat de actie er volgend jaar toch anders uitzien. "We willen kinderen meer een ervaring bieden. Dat ze bijvoorbeeld een leuke activiteit kunnen doen." Waarschijnlijk geen kadootjes meer dus. Hoe dat er allemaal uit gaat zien weet de organisatie is. "Gelukkig hebben we nog even de tijd om daarover na te denken", lachte van de Laar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl