Hoofdverdachte witwasonderzoek Theo E. uit Gasteren komt vrij

Witwaszaak, Gasteren, FIOD, doorzoeking, Theo E.
Onderzoek bij het huis van E. in Gasteren © Persbureau Meter
Witwasverdachte Theo E. uit Gasteren wordt morgen vrijgelaten. Dat bepaalde de raadkamer van de rechtbank in Assen vanmiddag. De 58-jarige E. is hoofdverdachte in een omvangrijke witwaszaak, waarin ook Jumbo-topman Frits van Eerd verdachte is.
E. wordt onder voorwaarden vrijgelaten. Welke voorwaarden dat zijn, is niet bekend gemaakt.
De raadkamer kijkt bij het 'schorsen van de voorlopige hechtenis' onder meer naar de persoonlijke belangen van de verdachte. "Daarbij komt onder andere de vraag aan de orde of de lengte van de voorlopige hechtenis opweegt tegen de duur van het nog te verrichten onderzoek". Volgens het Openbaar Ministerie gaat het onderzoek nog lang duren, omdat er veel spullen in beslag zijn genomen. Het OM verzet zich niet tegen het besluit van de rechter.
Theo E. is een voormalig coureur en bekend figuur in de motorsport. Eind september werd zijn voorarrest nog met zestig dagen verlengd.

'Grote bedragen aan contant geld'

Theo E. wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij diverse constructies waarbij geld en goederen zijn witgewassen. Dat zou zijn gebeurd via onroerendgoedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross-sport, aldus het Openbaar Ministerie. Er zijn volgens justitie "grote bedragen aan contant geld in beslag genomen". Ook de bedrijven van E. worden door het OM onder de loep genomen.
E. wordt gezien als spin in het web. Hij is de enige verdachte die momenteel nog in de cel zit. Van Eerd is eerder al uit voorarrest vrijgelaten, nadat hij een aantal dagen had vastgezeten. Andere verdachten zijn onder meer een 57-jarige vrouw en een 48-jarige vrouw uit Gasteren, een 50-jarige vrouw uit Assen, twee 33-jarige mannen uit Assen en een 46-jarige man uit Assen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl