Europees Parlement debatteert en stemt over de wolf

wolf
Een wolf © Pixabay / Sandra Petersen
De wolf houdt niet alleen de provincie Drenthe bezig, maar ook het Europees Parlement in Straatsburg. Gisteravond debatteerde het Europarlement over het dier vanwege zorgen binnen de Europese Unie over het samenleven van wolven en vee.
Vandaag stemt het Europees Parlement over de vraag of er meer hulp vanuit Europese lidstaten en de Europese Commissie nodig is om schade van de wolf te beperken en te compenseren.
Ook Drenthe kwam voor in het debat. De Nederlander Bert Jan Ruissen van de SGP benoemde de beelden van opengereten kalveren en pony's. Hij is om die reden wel klaar met de wolf en wil dat Nederland soepeler wordt met het afschieten van wolven, want daarin is Nederland te strikt volgens hem. Lidstaten zijn verantwoordelijk voor het reguleren van de wolvenstand, aldus Ruissen.
Bekijk hier de inbreng van SGP-Europarlementariër Bert Jan Ruissen:
'Probleemwolven' mogen van Ruissen afgeschoten worden. Ook wil hij dat de Europese Unie de beschermde status van de wolf verlaagt. Uit andere delen van de Europese Unie klinken eveneens zorgen.
Een Oostenrijkse Europarlementariër stelde dat de gemiddelde veehouder in Oostenrijk, waar veel kleinschalige veehouderij plaatsvindt, 10 procent van het vee per jaar kwijtraakt aan de wolf.

Boter op het hoofd

Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren noemde juist de prachtige beelden uit Drenthe van spelende welpen. Zij ageert tegen het slachten en het vervoer van het dier, wat in haar ogen gebeurt onder erbarmelijke omstandigheden.
De mensen die schapen willen beschermen, hebben volgens haar behoorlijk veel boter op het hoofd. De wereldwijd een miljoen bedreigde diersoorten verdienen volgens haar meer zorg dan het vee dat potentieel gevaar loopt van de wolf.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Anja Hazekamp
Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren © ANP

Wolf nu niet meer bedreigd

De Sloveense Eurocommissaris Janez Lenarcic (Crisisbeheer) stelt inmiddels dat de wolf geen bedreigde diersoort meer is, maar schrappen van de lijst met bedreigde dieren halen is volgens hem niet aan de orde.
De wolvenpopulatie kan zo weer te maken krijgen met tegenslagen, bijvoorbeeld door fatale botsingen in het autoverkeer. De Commissie, die de lijst vaststelt, blijft het dier daarom aanmerken als bedreigd.

Europese regels toereikend

Europese regels zijn toereikend, zo zei Lenarcic verder. De Europese Commissie monitort de situatie volgens hem voortdurend en het aantal wolvenincidenten met de mens zou nog altijd op nul staan. Ook voor het vee is de overlast beperkt, stelt de Europese bestuurder. Zo'n 0.06 procent van de schapen in de Europese Unie krijgt volgens de Sloveen te maken met een wolvenaanval.

Steun

Verder zijn er tal van Europese en nationale steunmaatregelen, haalde de Eurocommissaris aan in het debat. Zo komen compensatie voor veehouders en subsidie voor wolfwerende maatregelen hiervoor in aanmerking.
In Drenthe is inmiddels steun gevraagd voor ruim 150.000 meter aan wolfwerende hekken, meldt de provincie. Dit jaar is er bijna 500.000 euro aan subsidie uitgekeerd. De provincie Drenthe zegt de discussie in Europa en in Nederland op de voet te volgen.
In september namen de Drentse Provinciale Staten een motie aan om bij het Rijk aan te dringen op beheer van de wolf. "We zijn als provincie op zoek naar mogelijkheden om in probleemsituaties snel te kunnen ingrijpen", meldt een woordvoerder daarover.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.