'Steker kliniek in Balkbrug moordde al in Nigeria'

TBS balkbrug
Bij het steekincident kwam een 43-jarige medewerker om het leven © Persbureau Meter
De patiënt uit de tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug die begin deze maand een medewerker van de instelling doodstak, was een Nigeriaan die in zijn eigen land werd verdacht van in ieder geval één moord. De man was al dagenlang labiel en wist op de fatale dag in een kantoor een mes te bemachtigen. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit gesprekken met meerdere medewerkers uit de kliniek, bronnen rond het onderzoek naar het steekdrama en andere betrokkenen.
Bij het steekincident kwam een 43-jarige sociotherapeute die opgroeide in Beilen om het leven. Dat meldden bronnen rondom de familie van het slachtoffer eerder bij RTV Drenthe. Twee vrouwelijke collega's raakten gewond in het Centrum voor Transculturele Psychiatrie, waar mensen met complexe psychiatrische problemen worden behandeld.

Man ging asielprocedure in

De man was vanuit Nigeria, via Italië naar Nederland gekomen. Omdat hij in Italië asiel had aangevraagd, zou de man conform de zogeheten Dublinverordening terug worden gestuurd naar dat land. Maar door de coronapandemie, zo melden de bronnen aan De Telegraaf, waren reisbewegingen beperkt en bleef hij hier, waarna automatisch de asielprocedure werd opgestart wegens het overschrijden van een termijn.
Uit verder onderzoek bleek dat de man in Nigeria verdacht werd van zeker een levensdelict. Hij belandde in de Veldzicht-kliniek in Overijssel omdat er sterke aanwijzingen waren voor de noodzaak van psychische hulp.

'Dit kwam als een verrassing'

De dader sloot zichzelf na de moord op in een andere ruimte, waar hij zichzelf van het leven beroofde. De twee gewonde personeelsleden zijn enkele dagen na het incident ontslagen uit het ziekenhuis.
Volgens algemeen directeur Hanny van Geffen hadden alle behandelaars, psychiaters en sociotherapeuten van Veldzicht goed contact met de steker. "We wisten wel dat het bergafwaarts met hem ging, maar dit kwam echt als een verrassing", zei ze gisteravond op een bijeenkomst voor omwonenden waar RTV Oost bij was.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.