De Wolden vangt vluchtelingen op in recreatieboerderij in Linde

Opvang vluchtelingen Linde
Bewoners werden gisteravond door de burgemeester bijgepraat over de noodopvang in Linde © Marianne van der Linden
De Wolden gaat vanaf 2 januari asielzoekers opvangen in recreatieboerderij Farmhouse in Linde aan de Burgemeester Jansstraat. Gisteravond werden omwonenden hierover bijgepraat tijdens een informatiebijeenkomst. De gemeente wil op de plek maximaal 35 mensen opvangen. Dat aantal vindt de buurt te veel.
Omwonenden willen dat er maximaal vijftien asielzoekers komen. Tijdens de bijeenkomst lieten aanwezigen weten dat ze Linde te klein vinden om grote groepen vluchtelingen op te vangen. Burgemeester Inge Nieuwenhuizen, die aanwezig was bij de bijeenkomst, zegt de zorgen te begrijpen. De gemeente gaat daarom uitzoeken of het getal naar beneden kan worden bijgesteld.

Harde afspraken

Ook willen de omwonenden dat er afspraken worden gemaakt. Het is de bedoeling dat de vluchtelingen tot 31 maart ondergebracht worden in de recreatieboerderij. Volgens de buurt moet dat ook de definitieve einddatum zijn voor de opvang. Die toezegging deed de burgemeester. Op de plek komen alleen gezinnen en vrouwen met kinderen. Alleenstaande mannen worden er niet ondergebracht.
De gemeente treft daarnaast veiligheidsmaatregelen om alles in goede banen te leiden. De asielzoekers moeten een document ondertekenen waarin staat dat ze de huisregels naleven. Daarnaast is dagelijks een locatiemanager aanwezig. Als de buurt iets wil melden of vragen heeft kunnen ze bij die persoon terecht. Beveiligers zijn dag en nacht aanwezig om een oogje in het zeil te houden.

Achter op schema

Elke gemeente heeft afgesproken om een noodopvang uit de grond te stampen, om de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. De afspraak was om dat voor 1 oktober te realiseren. De Wolden lag dus achter op schema. In totaal wordt van de gemeente verwacht om zo'n vijftig plekken voor noodopvang te realiseren.
Dat blijkt soms moeilijker dan gedacht. De Wolden heeft de afgelopen weken meerdere locaties bekeken, maar vaak nog zonder succes. Met de recreatieboerderij is dus een eerste opvangplek gerealiseerd.
Opvang De Wolden
De Wolden heeft de afgelopen weken meerde locaties bekeken voor opvang © Google Streetview

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.