Zoek het uit! - Hoe komt het dat het Drents op de Smildes anders klinkt dan in Hoogeveen

Waarom klinkt het Drents op de Smildes anders? (Rechten: RTV Drenthe)
Waarom klinkt het Drents op de Smildes anders? (Rechten: RTV Drenthe)
Waarom is het Drents dat gesproken wordt op de Smildes nou zo anders dan het Drents dat je in de rest van Drenthe hoort?  Dat vroeg Hans Kolkman uit Assen zich af.
legde zijn vraag voor aan Jan Germs van het Huus van de Taol en die bevestigt dat er op de Smildes een ander Drents gesproken wordt dan in de rest van de provincie.

Lappendeken

"Op de Smildes spreken ze een andere variant van het Drents dan ik spreek", aldus Germs."Ik spreek het Drents van Odoorn. En dat is weer anders dan het Drents van Gasselte waar ik nu woon. En in Hoogeveen en Noord-Drenthe is het weer anders. Het is een lappendeken van variëteiten."
Het Drents is ooit voortgekomen uit het Oud-Germaans, legt Germs uit. "Op het Drents plateau, bijvoorbeeld Grolloo, wonen al heel lang mensen. Daar is het Drents minder beïnvloed van buitenaf. Diever en de Smildes zijn jonger en daar had je meer migratie."
Daar trokken volgens Germs bijvoorbeeld veel mensen naartoe in het kader van de vervening en dergelijke. "Ik kan me voorstellen dat je op de Smildes veel invloed hebt van mensen uit Friesland die hun eigen taal meenamen. En zo kreeg je daar een andere taal dan in Grolloo. Aan de andere kant van Drenthe, in de Veenkoloniën, zie je dat ook. Daar zijn door migratie veel Groningse invloeden op het Drents te horen."

Stellingwerfs

In de Friese gemeenten Oost- en Weststellingwerf spreken ze Stellingwerfs, een variant van het Nedersaksisch, vertelt Germs. "Daar lijkt het Drents van Smilde en Diever heel veel op. In Stellingwerf zeggen ze 'wetter' tegen water, op de Smildes 'waeter'. Meest bekende voorbeeld is wel de zin: Het waeter klaetert tegen de glaezen. Die ae-klank komt in de rest van Drenthe niet voor."
Algemeen beschaafd Drents bestaat niet, volgens Germs."Er wordt wel eens gezegd: Het Drents bestaat niet, Drents is gewoon een verzameling van verschillende dialecten. Je kunt het ene Drents wel mooier vinden dan een andere variant, maar dat is een kwestie van smaak. Alle varianten zijn wat het Huus van de Taol betreft even belangrijk en even goed."

Zoek het uit!

Heb jij ook een vraag? Stuur hem in, en wij gaan op zoek naar het antwoord.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.