'Niet de rust, maar de woningprijs maakt Noorden populair bij Randstedelingen'

Wachtum
Het platteland in de omgeving van Wachtum © RTV Drenthe / Fred van Os
Mensen uit de Randstad verhuizen steeds vaker naar het platteland. Uit onderzoek van de Rabobank blijkt nu dat de nieuwkomers hier vooral naartoe verhuizen vanwege de prijzen van woningen. Rust en ruimte spelen volgens de bank veel minder een rol dan vaak wordt beweerd.
Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen in de Randstad bij voorkeur verhuizen in de eigen omgeving. Door het beperkte aanbod zijn de prijzen daar dermate hoog dat ze hun heil elders zoeken. Steeds meer mensen trekken daarom naar het platteland. In 2015 kocht zo'n 86 procent van de Randstedelingen een huis in de directe omgeving. Nu is dat nog 74 procent.

Westerveld

Veel mensen die van het Westen naar Drenthe verhuizen hebben een voorkeur voor de gemeente Westerveld. Eerder dit jaar onderzocht de NOS samen met de regionale omroepen de verhuisbewegingen. In 2013 verhuisden 70 mensen vanuit de Randstad naar Drenthe, vorig jaar waren dat er 412. RTV Drenthe maakte daarover onderstaande reportage.
Tekst gaat verder onder de video
Mensen uit de Randstad verhuizen steeds vaker naar het platteland

Jongeren

De Rabobank constateerde dat vooral in de coronacrisis veel mensen naar het platteland verhuisden. "Het was toen niet zozeer nodig om dicht bij je werk te wonen", vertelt Rogier Aalders van de Rabobank. "Mensen werkten meer thuis en dus was het niet zo van belang waar je woonde." De laatste tijd trokken vanwege de hoge prijzen volgens Aalders vooral jongeren naar het platteland.

Ook hier hogere prijzen

De verhuizingen van de Randstad naar het platteland zorgen ook hier voor een hogere huizenprijs, meldt de woordvoerder van de Rabobank. "De vraag naar huizen op het platteland wordt groter en dus stijgen dan de prijzen."
Volgens Aalders zitten we trouwens wel op een omslagpunt. "De prijzen zakken weer en daardoor wordt het voor Randstedelingen langzaam toch weer aantrekkelijker om in de eigen regio te blijven." Ook de hoge energieprijzen spelen hier volgens hem mogelijk een rol. "Een boerderijtje in Drenthe is natuurlijk prachtig, maar je moet het wel warm stoken", zegt Aalders, die hierbij wel aangeeft dat het effect van de hoge energieprijzen op de verhuisstromen pas later goed te meten is.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.