Docenten en leerlingen teleurgesteld vanwege stoppen Scala: 'Cultuuronderwijs broodnodig'

Scala Hoogeveen
Rudi Kaldenberg is pianodocent bij Scala en maakt zich zorgen over de toekomst © RTV Drenthe / Wouter Westerveld
Geen dans, teken- of muzieklessen meer van Scala in Zuidwest-Drenthe. Het Centrum voor de Kunsten stopt ermee vanwege financiële problemen en een daling van het aantal cursisten. Een aderlating, volgens docenten en leerlingen.
Het is druk op de donderdagmiddag in het gebouw van Scala in Meppel. Op verschillende plekken zijn kinderen druk bezig met dans- en muzieklessen. In één van de lokalen zit pianodocent Rudi Kaldenberg, hij geeft les aan Sophia Smit die al meerdere jaren les krijgt bij het kunstencentrum. Het nieuws dat Scala gaat stoppen kwam hard bij haar aan.
"Het is schokkend, want het is een verzamelplek waar meerdere muzikanten bij elkaar komen. Er is altijd wel iemand die je kan begeleiden. Als je hoort dat het dan wegvalt, ja dan is dat natuurlijk wel pittig."

Uitlaatklep

Kaldenberg zelf is ook geschrokken van het nieuws. Hij denkt na over zijn eigen toekomst als docent, maar hij maakt zich nog het meeste zorgen over de kinderen die straks zonder lessen zitten. "Muziek en kunst zijn goed voor je emotionele ontwikkeling, vooral als je jong bent. Als dit verdwijnt, dan weet ik niet goed hoe dat straks wordt opgevangen."
Een verdieping boven hem zijn een stuk of vijftien kinderen aan het dansen. Docent Max Krijthe geeft ze les in breakdance. Hij zag het nieuws niet aankomen. "Scala is een stichting die alle cultuuronderdelen nog onder één dak heeft. Op andere plekken in Drenthe is dat al verdwenen. Je raakt een instituut kwijt in de regio."
Volgens hem zijn de lessen niet alleen goed voor de opvoeding van de kinderen, het is ook een plek waar ze kunnen ontspannen. "Ik werk al een paar jaar met deze groep. Ze raken straks een uitvalsbasis kwijt. Het is een plek waar ze na school kunnen komen om hun hoofd leeg te maken. Het is echt een uitlaatklep die straks verdwijnt."
Cursisten schrikken van dreigend einde Scala

'Geen bestaansrecht meer'

Scala is onder meer actief in Hoogeveen, Meppel, De Wolden, Westerveld en een gedeelte van Overijssel. De organisatie splitste zich in januari van dit jaar op. Sindsdien is er een stichting die lessen organiseert op school. De stichting heet CultuurKLIK. De organisatie krijgt subsidie en kan daarom de lessen wel blijven bezorgen. Het andere deel is voor buitenschoolse lessen en heet Scala. Het bestuur ziet daar geen toekomst meer in.
Dat komt vanwege financiële problemen liet bestuurslid Maud Diemers eerder al weten via een brief. Ook zou het aantal cursisten flink zijn gedaald, van 2000 naar 1500. "We zien daardoor op termijn geen bestaansrecht meer", is te lezen in de brief. De organisatie onder andere actief in
De stichting zegt nog tot 1 januari 2023 de verplichtingen richting docenten en personeel te kunnen garanderen. Scala is inmiddels bezig met opheffingsplannen, om zo een faillissement te voorkomen.

'Red Scala'

Maar tot een faillissement wil de elfjarige Nora Lynn Rozema het niet laten komen. Het was even schrikken voor de Meppelse toen ze vorige week de krant opensloeg. Groot gedrukt las ze de tekst 'Einde nadert voor Scala' en dat terwijl ze er dans- en tekenles krijgt. Daarom besloot ze in actie te komen. Zij startte een petitie om Scala te redden.
Sinds vorige week donderdag staat de petitie 'Red Scala' online. Inmiddels is de petitie meer dan 2500 keer ondertekend. "Ik had niet verwacht dat het zo snel gaan", lacht ze. "Ik ben echt geschrokken van het nieuws. Bij Scala doen ik aan dansen en tekenen. Dat vind ik heel leuk om te doen. Het zou heel jammer zijn als dat niet meer kan, want het is altijd heel gezellig met de juffen en andere leerlingen."
Ze wil de petitie nog voor de kerstvakantie overhandigen aan de gemeente Meppel. "Ik weet nog niet zo goed bij wie ik dan moet zijn", lacht ze. "Hopelijk kan Scala blijven bestaan."
Scala petitie
De elfjarige Nora Lynn Rozema kwam met een petitie om Scala te redden. © RTV Drenthe / Wouter Westerveld

'Iets voor de elite'

Of dat gaat helpen is nog lastig in te schatten. Kaldenberg maakt zich zorgen of kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk blijven als Scala stopt. "Je krijgt straks op verschillende plekken losse muziekscholen. Het gaat ontzettend versnipperen. Als elke docent dan als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat, worden de lessen waarschijnlijk ook duurder. En dat terwijl muziek voor iedereen betaalbaar en toegankelijk moet blijven. Mijn idee is dat het straks iets voor de elite wordt. Juist de kruisbestuiving die we hier bij Scala ervaren is heel erg belangrijk."
Collega-docent Krijthe maakt zich ook zorgen over zijn collega's. "Het is natuurlijk een inkomstenbron die ze kwijtraken. Dat is wel iets waar veel docenten mee bezig zijn." Het kunstencentrum probeert de ingeschreven cursisten tot en met juli 2023 les te blijven geven. Vooral omdat deze cursisten het geld voor de lessen al hebben overgemaakt. Scala vraagt de vijf gemeenten garant te staan zodat het lopende seizoen kan worden afgemaakt.

Extra geld

Kaldenberg hoopt dat de deelnemende gemeenten samen met een oplossing komen. "Dat ze hun verantwoording nemen om te zoeken naar extra geld om kunstonderwijs weer op te bouwen in plaats van af te breken." Navraag leert dat de gemeenten in Zuidwest-Drenthe dit jaar nog met een oplossing proberen te komen om het cultuuraanbod op een andere manier in stand te houden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.