Celstraf geëist tegen docent voor misbruik 15-jarige leerlinge

rechtbank_stockfoto_wetboek_strafrecht
De man uit de gemeente Tynaarlo heeft zich meerdere keren vergrepen aan een toen 15-jarige leerling © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Tegen een 59-jarige oud-docent uit de gemeente Tynaarlo is donderdag dertig maanden cel waarvan tien maanden voorwaardelijk geëist voor het plegen van ontucht met een destijds 15-jarige leerlinge.
De leraar aardrijkskunde van het Zernike College in Groningen ontfermde zich in 2014 over de toen 15-jarige leerlinge met trombose. Hij werd haar begeleider op school en de gesprekken met haar werden intiemer, zei hij tegen de rechters in Zwolle. Hij kreeg gevoelens voor haar en gaf haar na een gesprek in zijn aardrijkskundelokaal een tongzoen. Ze gingen chatten over seks en dat moest geheim blijven. "Dus u wist dat het fout zat?", vroeg een van de rechters. De leraar beaamde dat.

Spijt van fout gedrag

Op de laatste schooldag van 2014 reden ze samen met zijn auto naar een bos langs de N34. Ze zouden seks hebben, zei hij huilend, maar zo ver kwam het niet. Ook tijdens een excursie in Italië in september 2014 betastten ze elkaar. Later die maand gaf zij aan dat ze moesten stoppen. En dat gaf opluchting, zei de verdachte. Hij heeft enorm veel spijt van zijn foute gedrag en hij is vrijwillig in behandeling gegaan vanwege zijn seksuele voorkeur.
Het meisje stuurde seksueel getinte foto's, niet uit dwang, maar uit vrees dat ze anders niemand meer zou hebben om mee te praten, bleek toen ze uiteindelijk in 2021 aangifte deed. De docent realiseerde zich dat destijds niet, zei hij. Ook zijn 453 foto's en 3 video's van kinderpornografische aard gevonden op zijn computer. Hij verklaarde dat er compromitterende foto's op Snapchat rond gingen van leerlingen.
Hij besloot op het 'dark web' een 'pedojacht' te starten, zo beschreef hij. Maar het was meer dan dat. ''Ik kan moeilijk vol blijven houden dat ik dit alleen doe, zo vaak, uit pedojacht'', zei de geëmotioneerde verdachte. Sommige foto's vond hij oprecht mooi. Leraar is hij inmiddels niet meer door deze zaak. Hij heeft zelf ontslag genomen.

Kwetsbaar

Volgens slachtofferadvocaat Liesbeth Poortman-de Boer zocht de docent haar cliënt bewust uit omdat hij zag dat ze kwetsbaar was. En hij wilde maar één ding: seks, zei ze. Volgens de officier van justitie heeft de man op grove wijze misbruik gemaakt van zijn positie als docent op een middelbare school. Naast de celstraf wil de officier dat de man vijf jaar lang geen leerkracht mag zijn. De advocaat van de leerkracht bepleitte een fors lagere straf.
De rechtbank in Zwolle doet op 8 december uitspraak.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.