Asser watertoren in transitie: van dikke betonbak naar luxe loft

Watertoren Assen
Dankzij de lift komt de ombouw van de Asser watertoren eindelijk in een versnelling © RTV Drenthe / Margriet Benak
Van lompe betonnen waterbak tot luxe loft: de watertoren van Assen zit midden in een transitie, die letterlijk en figuurlijk een hoogstandje wordt. Al is daar nu nog wel wat verbeelding voor nodig, omdat in die betonbak nog hard geklust wordt aan de drie etages.
Eigenlijk had de Asser vastgoedontwikkelaar Riemer van den Berg dit voorjaar de eerste gasten al willen ontvangen op 35 meter hoogte. Maar geplaagd door allerlei technische aanloopproblemen, een tekort aan bouwmaterialen en ontbrekende liftonderdelen, wordt dat nu een jaar later.

'Uitdagender dan gedacht'

De vastgoedbaas was begin 2020 'supertrots', dat hij met zijn ontwerp uit honderd inzendingen was gekozen door de verkopende partij, de WMD. Het drinkwaterbedrijf wou de toren uit 1960 dolgraag kwijt. Maar dan wel aan iemand met een fraai toekomstplan voor dit provinciale monument. Dat werd dus Van den Berg, die toen laaiend enthousiast was om de betonkolos te transformeren tot een unieke overnachtingsplek, met fraai uitzicht over Assen en omstreken.
Maar na alle tegenslagen die hij in het watertorenavontuur is tegengekomen, is dat enthousiasme wel wat getemperd. "Ik sta hier nu toch wel met een dubbel gevoel als ik eerlijk ben. Aan de ene kant ben ik nog altijd blij en trots dat ik deze bijzondere klus mag doen, maar het avontuur is vele malen uitdagender dan ik van tevoren had verwacht."

Luxe loft

In de betonnen waterbak, waarin ooit een half miljoen liter drinkwater zat om heel Assen te bedienen, worden drie luxe etages gerealiseerd. Er is straks een vloer met sport en spel, filmzaal en wellness, eentje met slaapvertrekken en on top komt er een living met lekkere ligbanken en een keuken, met als kers op de taart het fraaie uitzicht.
(tekst gaat verder onder de foto)
Watertoren Assen bovenste verdieping
De bovenste verdieping van de watertoren wordt ingericht als luxe woonkamer met keuken © RTV Drenthe / Margriet Benak

Werken naar hoogtepunt

Twee bouwvakkers moeten de klus klaren, terwijl ze van beneden naar boven werken. Van de dikke betonwanden van het oude waterreservoir is binnen weinig meer te bespeuren. Die gaan schuil achter houtwerk. Toilet en badkamer zijn inmiddels vergevorderd. En ook het houten geraamte van de sauna is zichtbaar. Voor de rest moet er nog heel wat gebeuren.

Hard hoofd in

De vastgoedbaas had er een tijdje geleden 'nog best een hard hoofd in' of het wel zou lukken met de transformatie. "Je werkt met een bak van beton, zie daar maar eens goed leidingen door te krijgen voor elektriciteit en dergelijke. Best ingewikkeld allemaal", vindt Van den Berg.
Hij erkent dat er zeker momenten waren waarop hij zich hardop afvroeg 'waaraan hij in hemelsnaam was begonnen'. "Maar als ik dan de toren weer eens binnenstap, en zie wat er allemaal al is gebeurd, dan ben ik weer vol vertrouwen. Het gaat zeker lukken."
(tekst gaat verder onder de video)
Ombouw watertoren in Assen langzaam naar hoogtepunt

Prijzige klus

Toch wordt het ook een prijzig avontuur voor Riemer van den Berg. "Als ik alles op een rijtje zet, ben ik qua kosten straks zeker zo'n zes ton kwijt, inclusief aankoop. En dat strookt niet met wat ik van tevoren geraamd had."
Het forse prijskaartje heeft alles te maken met de hogere bouwkosten. Maar die doorberekenen in de overnachtingsprijs gaat hij niet doen. "Ik kan straks moeilijk tegen de gasten zeggen dat ze een paar honderd euro extra voor deze plek moeten betalen, omdat de bouwkosten wat uit de hand gelopen zijn. Dat risico heb ik genomen, daar moet je anderen niet mee opzadelen."

Duurzaam

Een nachtje torenpret gaat straks tussen de 250 en 300 euro kosten, zo schat de vastgoedontwikkelaar in. "Vergelijk het maar met een luxe hotelkamer. Maar hier krijg je er wel iets unieks voor, met een 360 graden uitzicht over de stad Assen."
Duurzaam wordt de watertoren na de transitie ook. Het nobele streven is 'nul op de meter'. "Maar dat ligt ook aan de gebruikers. Want wat zij doen heb ik niet in de hand. Maar wij maken de toren zoveel mogelijk energiezuinig. Het bouwwerk is gasloos, d'r komt een waterpomp in, en op het dak leggen we 38 zonnepanelen", vertelt Van den Berg.

Historie in de lift

Belangstelling om in de toren te overnachten is er op voorhand al, alleen moeten geïnteresseerden tot minstens tot het voorjaar geduld opbrengen. "Als alles meezit tenminste", lacht de vastgoedbaas. Logees krijgen meteen een lesje geschiedenis over de watertoren, zodra ze de lift instappen. "Op de binnenwand komen tekst en afbeeldingen over de historie van dit bouwwerk. Zodra je boven de lift uitstapt ben je helemaal bij."
Planning is dat de loft in april klaar is voor de eerste gasten. Maar de primeur is voor Van den Berg en z'n eigen gezin. "In februari gaan we proefdraaien, als ultieme test. Dan hebben we nog wat tijd om wat aanpassingen te doen als iets niet werkt. En ook moet er aan de buitenkant nog van alles gebeuren, zoals de tuin, maar in het voorjaar is de klus klaar."
Watertoren Assen badkamer
De badkamer in de Asser watertoren wordt klaargemaakt © RTV Drenthe / Margriet Benak

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.