Attero stopt met verwerken van eikenprocessierups

Attero wil geen eikenprocessierupsen meer verwerken (Rechten: RTV Drenthe/Wolter Klok)
Attero wil geen eikenprocessierupsen meer verwerken (Rechten: RTV Drenthe/Wolter Klok)
Afvalverwerker Attero in Wijster neemt niet langer eikenprocessierupsen aan. "De verwerking was niet zonder risico's. Zo konden de haartjes bij onze medewerkers en chauffeurs terecht komen als de zakken met rupsen werden geopend", zegt woordvoerder Robert Corijn.
Maar een klein deel van de totale afvalstroom van 8 miljoen betreft de eikenprocessierups, namelijk enkele honderden tonnen. "Het was inefficiënt en duur dat alle afvalverwerkers voorzorgsmaatregelen moesten nemen voor het verwerken van de rups. Het is handiger dat een paar verwerkers dat doen", vervolgt hij.
Na een overleg tussen het ministerie van Volksgezondheid, de Vereniging van Afvalbedrijven en rupsenverdelgers is besloten de eikenprocessierups te verwerken bij drie bedrijven. Op korte termijn wordt 300 ton verwerkt bij HVC in Alkmaar en Zavin in Dordrecht. Bij ARN in Weurt komt in het najaar ruimte beschikbaar voor het vernietigen van de rups.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.