Wat is er dit weekend te doen in Drenthe?

Kerstmarkt
Een kerstmarkt © Pixabay/Chriswanders
Het wordt een herfstig weekend qua weer. Zaterdag vrijwel zonder neerslag en nauwelijks wind, maar zondag wordt het regenachtig met iets meer wind. Er toch op uittrekken dit weekend? Dat kan gewoon in Drenthe, zowel binnen als buiten. We zetten er een paar voor je op een rij.

Winter- en kerstmarkten

De Sint is nog in het land, maar verschillende Drentse plekken maken zich al op voor de kerst. De winterse sferen vliegen je om je oren in Gees op vrijdag en zaterdag. Twee jaar lang kon het evenement niet doorgaan, maar de verschillende standhouders, muzikanten en ondernemers laten zich weer zien in Gees. De entree is gratis en voor het parkeren moet je de borden volgen, want tijdens Gees in Wintersfeer is het hele dorp afgesloten.
Ook Orvelte wordt dit weekend omgedoopt tot Winterfair. Het dorp wil de voorloper zijn van alle kerstmarkten. Met duizenden lichtjes, sfeerhaarden en een verwarmd overdekt terras met live muziek hoopt het dorp bezoekers uit het hele land te trekken. Waar Gees in Wintersfeer op vrijdag en zaterdag is, is in Orvelte de Winterfair op zaterdag en zondag geopend.
midwinterhoorn
Midwinterhoorns © RTV Drenthe
Nog niet genoeg kerstmarkt gezien voor een heel jaar? Dan kan je nog terecht in Lieveren. Daar is de eerste editie van Winterlief, een markt met kraampjes van lokale winkels, horeca en makers uit de regio in en om café t Hart van Lieveren.

Midwinterhoons

Dat kerst eraan komt zie je niet alleen aan de kerst- en wintermarkten, maar zondag is het de de eerste adventszondag. Om dat te vieren gaan de Midwinterhoornblasers uit Schoonebeek de advent 'anblaosen'. Zondagmiddag tussen twee en vier uur begint het anblaosen bij Museumboerderij Zwaantje Hans-Stokman's Hof te Schoonebeek.
Ben je een echte midwinterhoornfan? Dan is dit het weekend voor jou, want in Zuidwolde kan je tijdens de Midwinterhoorn Kuiertocht de 15 enthousiaste leden van De Ekelbloazers aan het werk zien. Er zijn verschillende routes voor alle leeftijden en tijdens het wandelen hoor je de geluiden van de midwinterhoorn.

Molen

Nog helemaal niet toe aan alle winterse en herfstige activiteiten? In Havelte draaien ze 24 uur lang de wieken van de molen, tijdens de Halverter molenmarathon. Dat doen ze om de maand november af te sluiten. Drenthe is namelijk toegewezen om deze maand molenactiviteiten te houden. De Havelter Molen zal vanaf vrijdag 16.00 uur 24 uur draaien en bij voldoende wind zal de molen ook malen. Kom je het laatste uur? Dan kan je ook nog genieten van de klanken van draaiorgel De Parel uit Meppel.
De Havelter Molen
De Havelter Molen © Google Streetview
Wil je zondag lekker wandelen, maar wil je niets te maken hebben met de midwinterhoorn? Dan kan zondag je een Seizoenswandeling Hondsrug doen in Drouwen. Tijdens de wandeling die begint bij het Buitencentrum Boomkroonpad krijg je alles te horen over de natuur in dit seizoen.

Koopzondag

Voor veel mensen is dit weekend natuurlijk ook nog een weekend om inkopen te doen voor pakjesavond. Dat komt goed uit, want in onder andere Assen, Hoogeveen, Meppel en Emmen is het koopzondag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl