Broer Rasta betaalt eerste gedupeerden crowdfundingsite uit

Broer Rasta heeft 25.000 euro betaald aan gedupeerden (Rechten: RTV Oost)
Broer Rasta heeft 25.000 euro betaald aan gedupeerden (Rechten: RTV Oost)
De Drentse Dream or Donate-eigenaar Robert-Jan Mastenbroek, ook wel bekend als Broer Rasta, heeft zijn in beslag genomen computers teruggekregen van de politie. Ook zou hij de eerste spullen al via Marktplaats hebben verkocht en het geld aan de advocaat van de gedupeerden hebben overgemaakt
Advocaat Royce de Vries van de gedupeerden bevestigt aan
dat er een bedrag van 25.000 euro is overgemaakt, maar wil nog niet zeggen wanneer het geld richting de gedupeerden gaat.

Elektrische shovel verkocht

Broer Rasta, geboren in Vledder, vertelt dat hij zijn elektrische shovel voor 25.000 euro heeft verkocht. Dat bedrag staat nu dus op de derdengeldrekening van advocaat Royce de Vries.
Dat Mastenbroek zijn computers terug heeft, zou het proces versnellen om gedupeerden terug te betalen. "Vanaf nu kan ik weer communiceren en aan het werk gaan om mensen te helpen hun geld terug te krijgen."

Landhuis in verkoop

Deze week is zijn landhuis in Witharen in de verkoop gegaan. Naar eigen zeggen is er veel interesse voor het landgoed. "De eerste bezichtigingen staan al gepland", schrijft de eigenaar van de donatiewebsite. Het makelaarskantoor Vrieling Makelaardij wil niet zeggen of dit klopt.
Vanwege de geplande bezichtigingen verwacht Broer Rasta dat het pand en bijbehorende grond snel van de hand kan worden gedaan. "Daardoor zullen de gedupeerden zo snel mogelijk hun geld terugkrijgen", schrijft hij hoopvol.
Geen nieuwe gedupeerden
Niet iedereen krijgt het geld tegelijk terug. "Er zal voorrang worden geboden aan mensen die haast hebben, maar iedereen krijgt het geld terug zoals ik heb beloofd", benadrukt hij.
Broer Rasta schrijft dat advocatenkantoor De Vries & Kesem een commissie van tien procent vraagt voor diensten. Hij lijkt het kantoor buitenspel te willen zetten, want hij zegt ook direct met gedupeerden te willen handelen. Zij worden door Broer Rasta verzocht hun gegevens te sturen.
Royce de Vries zegt dat zijn advocatenkantoor vanaf vandaag geen nieuwe gedupeerden meer aanneemt. "Het moet overzichtelijk blijven voor wie wij de belangen behartigen."

Politie

Een woordvoerder van de politie bevestigt de teruggave van Broer Rasta's computers. "Dit is een normale gang van zaken. Wij hebben alle informatie van de apparatuur gekopieerd en gaan daar onderzoek naar doen."
De woordvoerder kan nog niet zeggen welke stappen er nu ondernomen worden richting Broer Rasta. "We wachten eerst alle aangiften af, die overal in Nederland gedaan worden. Zodra deze allemaal fysiek in Zwolle zijn, kijken we wat we kunnen doen. Voorop staat het belang van de gedupeerden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.