Camping Dorado wil tien permanente woningen

Camping Dorado in Roden wil de zes bungalows en vier trekkershutten vervangen voor tien woningen. Het idee is om de camping om te vormen tot een gemeenschap voor ouderen.
Met voorbeelden als de Knarrenhof, maar ook de bekende blue zones, waar mensen door hun levensstijl langer leven, ging campingeigenaar Oebele Land aan de slag. Het plan om een gemeenschap te beginnen voor ouderen heeft hij al zeven jaar. Maar woningbouw op een camping blijkt lastig om voor elkaar te krijgen. Vooral omdat de camping in een buitengebied ligt. Door het onderzoek 'vitale vakantieparken', kan het echtpaar nu misschien toch aan de slag.


De kleine groene camping hoort namelijk bij de zogeheten 'rotte appels' van de provincie. Uit onderzoek blijkt in 2017 dat 42 procent van de recreatieparken niet of nauwelijks toekomstperspectief heeft. Camping Dorado hoort daar ook bij. Hoewel het recreatiepark volgens het onderzoek wel kwaliteit heeft, is het moeilijk verkoopbaar en lastig door te ontwikkelen door de kleinschaligheid. Dus is deze ommezwaai 'een logisch vervolg', zo schrijft het college van burgemeester en wethouders naar de raad van gemeente Noordenveld.

Het college staat achter de plannen van de camping. Dat betekent dat de gemeenteraad binnenkort moet beslissen of het stuk grond een andere bestemming mag krijgen: geen recreatie, maar bewoning. 

Gezamenlijke keuken
Het plan is dat er tien woningen worden gebouwd op het stuk grond van de huidige camping. De woningen zijn bedoeld voor ouderen die nog zelfstandig kunnen wonen en wanneer nodig op hun buren kunnen terugvallen. In een gemeenschappelijke ruimte is een keuken waar af en toe gezamenlijk gekookt kan worden. "Al willen we onze individualiteit ook zeker behouden", zegt campingeigenaar en initiatiefnemer Land.

Wanneer de woningen er komen, als de gemeenteraad instemt met dit plan, is nog niet bekend. Er moet eerst nog ecologisch en archeologisch onderzoek gedaan worden, alvorens een bouwvergunning aangevraagd kan worden.