Drentse 1000-stemweek zit erop: hoogtepunten en reacties op een rij

Drentse 1000
Drentse 1000-stemweek zit erop © RTV Drenthe
De stembussen zijn gesloten, de inzendingen binnen: de Drentse 1000 kan (bijna) beginnen. Het officiële startschot van de muzieklijst klinkt op Kerstavond 18.00 uur. Daarna, zeven dagen aan de radio gekluisterd, volgt de verlossing: wie staat er dit jaar op nummer 1?
Vorig jaar was deze eer voor Daniël Lohues met Hier Kom Ik Weg, voor sommigen hét lied van Drenthe na de promotie van FC Emmen naar het hoogste niveau. Maar er zijn - boven of onderaan de lijst - nog tal van andere nummers met een bijzonder verhaal.
"Deze keer mijn stem wat makkelijker gemaakt", schrijft Selian van de Zwaag op Facebook. Ze gaat voor Henny Vrienten, Olivia Newton en 'het lied van Peter R. de Vries', waarmee ze ongetwijfeld doelt op A Whiter Shade of Pale van de Britse band Procol Harum. "Vorig jaar kon ik echt niet kiezen", weet de Drachtster nog.

Drentse 1000 buiten provincie populair

Meer mensen van buiten de provincie wisten de stembus voor de Drentse 1000 te vinden. "Ook al ben ik geen Drent maar een Groninger, ik ben blij om mijn favoriete nummers in de lijst te zetten en misschien te horen", reageert Harrie Jager. "Vorig jaar heb ik 't gevolgd terwijl ik op Tenerife zat. Dit jaar ben ik thuis in Drenthe. Maar hij gaat wel weer aan", verheugt Ed Post zich.
"Ik heb mijn lijst al ingevuld", weet Assenaar Johann Steenge. "Isa Zwart met I remember op 1. Trouwens staat een artiest twee keer in de lijst bij mij, en dat is Leon Moorman."
(Tekst gaat verder onder de foto's)

Skik en Henk Wijngaard

Ook Freddie Neef uit Hoogeveen is wel te porren voor een Drentse inzending. "Natuurlijk Skik", noemt hij een naam die ongetwijfeld weer furore gaat maken. "En ome Henk Wijngaard", de zanger geboren in Stadskanaal.
"Mooi Wark met Doodse Stilte", vult Aly Blom nog aan. "Gestemd, alleen Drentse muziek", aldus Gert Poelman.

Verhaal van Richard Kracht

Een ander Drents werk dat vorig jaar op een hoge notering kon rekenen, is Why did you have to leave so soon van Richard Kracht. De uit Klazienaveen afkomstige zanger overleed dat jaar onverwacht in oktober, op 44-jarige leeftijd. Zijn vrienden hadden tijdens de stemweek een actie opgezet om het nummer in de Drentse 1000 te krijgen, als een eerbetoon. Veel mensen werden geraakt door het verhaal en er werd massaal op het nummer gestemd. Zóveel, dat het de top-10 binnenstormde.
"Richard was een warme, bijzondere jongen en een goede vriend van ons. We wilden hem graag met dit nummer in de Drentse 1000 krijgen. Over de hele wereld hebben we appjes gestuurd met de oproep om te gaan stemmen", vertelde Harry Omlo uit Klazienaveen vorig jaar. Onder anderen bij Dyvonne Strijbos staat het veelbewogen lied dit jaar op de lijst. Ze stemde vorige week in de vroege morgen rond de klok van 07.15 uur, meldt ze op Facebook.
Bekijk hier de hoogtepunten uit de voorbije stemweek van de Drentse 1000:
Drentse 1000-stemweek zit erop: de hoogtepunten op een rij

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl