Secret Sint helpt 350 gezinnen aan pakjesavond: 'Je leest zoveel leed'

Sinterklaascadeautjes
Sinterklaascadeautjes © ANP
Liesbeth Goedhart en Jeanine Boerendans hebben samen ruim 20.000 volgers op Instagram en tijdens een etentje besloten ze dat ze met die hoeveelheid misschien iets goeds konden doen. Zo ontstond Secret Sint.
Secret Sint brengt gezinnen die in deze tijd niet genoeg geld hebben om een pakjesavond te houden samen met gezinnen die dat wél kunnen. "We wilden honderd gezinnen helpen, inmiddels hebben zich 350 gezinnen gemeld die iets willen doen voor een ander", zegt de Drentse Liesbeth Goedhart. "We hebben de aanmeldingen stop moeten zetten, omdat het anders te veel wordt."

350 gezinnen

Ze hebben inmiddels 350 gezinnen die willen helpen gekoppeld aan 350 gezinnen die hulp nodig hebben bij het houden van hun pakjesavond. "Nu zijn alle gezinnen aan elkaar gekoppeld en kunnen mensen de cadeautjes kopen."
Ik moest stoppen. Ik lees zoveel leed
Liesbeth Goedhart - Secret Sint
Goedhart merkt bij de aanmeldingen dat een deel van de mensen nooit eerder moeite had om voldoende geld bij elkaar te sprokkelen om cadeautjes te kopen. "We hebben er kleine ondernemers tussen zitten waar niemand om denkt. Dat zijn de winkels waar mensen momenteel aan voorbij lopen, omdat ze denken het in de supermarkt goedkoper kunnen krijgen. Die mensen krijgen geen steun", aldus de Secret Sint. "Dat is voor mij een extra drive geweest."
Liesbeth en Jeanine van Secret Sint
Liesbeth en Jeanine van Secret Sint © Secret Sint

'Overweldigend'

De Secret Sint-actie komt bij Goedhart wel binnen. "Gisteravond stokte ik gewoon. Het is zo schrijnend, ik moest stoppen. Ik lees zoveel leed." Toch zijn er niet alleen gezinnen die voor zichzelf een Secret Sint vragen, ook zijn er opa's en oma's of gezinswerkers die een gezin kennen dat hulp kan gebruiken.
Maar het is niet alleen ellende voor Goedhart. "Nee, het is heel interessant dat je merkt hoeveel geld andere mensen willen uitgeven aan een ander. Het gaat niet zomaar om tien, vijftien euro. Deze bedragen zijn heel hoog", zegt Goedhart. "Echt overweldigend. Dit is een mooie les."
We hopen met kerst op iets minder gezinnen
Liesbeth Goedhart - Secret Sint

Secret Kerstman?

Goedhart vindt het jammer dat ze niet iedereen kan helpen. "We kregen ook vragen van gezinnen zonder kinderen of gezinnen met oudere kinderen. Die hebben we voor Secret Sint moeten overslaan." Toch hebben ze wel iets bedacht om die gezinnen mogelijk te kunnen helpen. "Op onze Secret Sint-Instagram gaan we over anderhalve week beginnen met onze kerstactie. Hoe we dat precies gaan doen weten we nog niet, maar waarschijnlijk niet op een secret manier."
Mogelijk gaan ze op zoek naar ondernemers die hun actie kunnen steunen. "We hebben nu geen ondernemers die voor alle gezinnen een cadeautje hebben, maar misschien kunnen we dat met kerst wel doen. We hopen dan nog meer gezinnen in het zonnetje te kunnen zetten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl