LTO Noord: 'Stikstofaanpak kabinet brengt geen einde aan onzekerheid boeren'

Dirk Bruins
Dirk Bruins van LTO Noord © RTV Drenthe
LTO Noord-voorman Dirk Bruins baalt ervan dat boeren nog altijd kampen met veel onzekerheid na de presentatie van de stikstofaanpak van het kabinet. Volgens hem moet er snel een landbouwakkoord komen waarbij boeren weten waar ze aan toe zijn. Dat voor de vaststelling hiervan al veel maatregelen over de sector worden uitgestort, stuit hem tegen de borst.
"Als ik zie wat er gisteren gepresenteerd is, dan liggen er voor onderdelen als bodem en water al 23 maatregelen. Hoe kunnen we tot een akkoord komen als er al zoveel zaken vastliggen waar niet met de sector over is gesproken?", uit hij zijn onvrede in het Radio Drenthe-programma Cassata.

'Helderheid over stoppers mist'

Verder hekelt hij het vraagteken dat achter de boeren staat die willen stoppen met hun bedrijf. Er zijn zeker mensen die een punt willen zetten achter hun boerenbestaan, maar boven hun toekomst hangt nog een zweem van onduidelijkheid.
Wat is het landbouwakkoord?
Landbouworganisaties, natuurorganisaties en lagere overheden gaan werken aan een akkoord dat weer duidelijkheid en rust in de landbouwsector moet brengen, zo wil het kabinet. Begin volgend jaar moet dat afgerond zijn.
Bruins oppert het oprichten van een stikstofbank, waarbij boeren landbouwgrond van een collega over kunnen nemen die ermee stopt. "Ik had gehoopt dat er meer bekend zou worden over dit soort regelingen, zodat boeren na kunnen denken over hun toekomst. Want zij geven aan: ik wil het wel, maar moet wel weten wat de omstandigheden zijn waaronder ik stop."

'Innovatie mist in de plannen'

Bruins vindt het een gemiste kans dat alternatieven om de stikstofuitstoot omlaag te brengen, zoals innovatie, blijven liggen. "Een aanpassing aan je stal, of bedrijfsvoering. Daar kan je morgen al mee beginnen, alleen door juridisch geneuzel kan het niet. Dat is ridicuul als je weet dat mensen 's nachts niet kunnen slapen van onzekerheid. We weten dat er opgaven zijn, het is niet zo dat de landbouw overal voor wegloopt en niks wil."
Het is diep triest wat ik meemaak. Mensen zijn radeloos en zitten in zak en as
Dirk Bruins over PAS-melders in de problemen

PAS-melders in problemen

De Dwingelder - zelf melkveehouder - was onlangs samen met stikstofminister Van der Wal bij een boerengezin uit Overijssel voor wie een dwangsom dreigt als ze binnen enkele maanden hun stikstofuitstoot niet omlaag brengen. Het gaat om zogeheten PAS-melders, die eerder hun bedrijf konden uitbreiden met toestemming van de overheid door alleen een melding te doen. De rechter haalde hier een streep door, waardoor de boerenbedrijven eigenlijk illegaal zijn. Bruins zag de wanhoop in de ogen bij de getroffen landbouwers.
"Het is diep triest wat ik meemaak, mensen zijn radeloos en zitten in zak en as omdat hen een boete van 120.000 euro voor elke drie maanden boven het hoofd hangt. Zij kopen hier geen barst voor", wijst hij op de bekendgemaakte plannen die in zijn ogen geen soelaas bieden. "Er mist duidelijkheid voor dit soort bedrijven. Het enige wat je hoort is: we gaan er heel hard aan werken. Maar de mensen slapen 's nachts niet", briest Bruins.
Gedeputeerde Henk Jumelet sluit zich aan bij de harde woorden die vallen over de PAS-melders. "Het is schandalig, daar moet iets aan gebeuren." Volgens de CDA'er zijn er 118 van dit soort PAS-melders in Drenthe.
Gisteren sprak RTV Drenthe al uitgebreid met Jumelet. Voor de camera gaven hij en LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins vandaag een toelichting op de gepresenteerde stikstofaanpak:
Dirk Bruins (LTO) en provinciebestuurder Henk Jumelet over de bekendgemaakte stikstofplannen

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.